Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Το δισυπόστατο ΠΑΣΟΚ της εξουσίας

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ
Δύο χρόνια πριν το ΠΑΣΟΚ έφτασε στο χείλος της διάσπασης, αλλά ξεπέρασε την κρίση. Σήμερα κυβερνάει τη χώρα και φαίνεται ότι βρίσκεται στην αρχή μιας νέας διαφορετικής κρίσης, που έχει σχέση με τη φυσιογνωμία του, την ιδεολογία του και τις παραδοσιακές λαϊκές καταβολές του, λόγω των σκληρών οικονομικών μέτρων που έλαβε ως κυβέρνηση για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου αναγνώρισε στο υπουργικό συμβούλιο ότι αυτά τα μέτρα είναι εκτός της φυσιογνωμίας και της ιδεολογίας του κόμματος, αλλά έπρεπε να ληφθούν λόγω του κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας. Αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση έχει φέρει ψηφοφόρους, μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε μια κατάσταση σύγχυσης και κρίσης ιδεολογικής ταυτότητας. Υποστηρίζουν μέτρα που δεν θα έπαιρνε ποτέ ούτε και η πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση. Υπό αυτή την έννοια είναι φυσιολογικές και αναμενόμενες οι διαφωνίες και σε κορυφαίο επίπεδο.
Δεν μιλάμε φυσικά μόνο για τις συνήθεις αλλά αξιοσημείωτες αντιδράσεις του Γ. Παναγιωτακόπουλου, του πάλαι ποτέ ένθερμου υποστηρικτή του σημερινού πρωθυπουργού, αλλά για τις διαφωνίες κορυφαίων στελεχών. Ο Κ. Σκανδαλίδης, παρ' ότι ποτέ στο ΠΑΣΟΚ δεν λειτούργησε ως εσωκομματική αντιπολίτευση και είχε το θάρρος της γνώμης του (σ.σ. είχε καλέσει τον Κ. Σημίτη στην εποχή της κυριαρχίας του να διώξει από κοντά του τους καλαμοκαβαλάρηδες) κάλεσε χθες τον Γ. Παπανδρέου να αλλάξει πορεία. Επίσης και ο Χρ. Παπουτσής με την προχθεσινή του έκρηξη στη Βουλή χρησιμοποίησε σαν σάκο του μποξ τον υφυπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, με στόχο να καταγραφεί με τον πιο θορυβώδη τρόπο ως υπερασπιστής των αρχών του ΠΑΣΟΚ και αντίθετος με την κυβερνητική οικονομική πολιτική, που όμως δεν είναι πολιτική Παπακωνσταντίνου ή Σαχινίδη, αλλά πολιτική Παπανδρέου.
Η ... ΠΑΣΟΚική ιστορία έχει δείξει ότι σε τέτοιες ρευστές περιόδους αρχίζει να εμφανίζεται η εσωκομματική αντιπολίτευση και να αναφύονται οι λεγόμενες προσωπικές στρατηγικές, που προσβλέπουν στην επόμενη μέρα. Ηδη ο Ανδρέας Λοβέρδος στο υπουργικό συμβούλιο, προς έκπληξη όλων, έθιξε αυτή την πλευρά, λέγοντας ότι αυταπατάται όποιος προετοιμάζεται για τη μετά την κρίση εποχή και προειδοποίησε πως «ή όλοι μαζί θα νικήσουμε ή όλοι μαζί θα καταστραφούμε». Δεν είναι άγνωστα φαινόμενα αυτά στο ΠΑΣΟΚ. Πάντα, όταν κυβερνούσε, έμοιαζε δισυπόστατο. Η εσωκομματική αντιπολίτευση, που άνθησε κυρίως την περίοδο Σημίτη, λειτουργούσε πάντα ως εξισορροπητικός παράγοντας, που βόλευε όλους. Με αυτή την εσωκομματική αντιπαράθεση το ΠΑΣΟΚ κατόρθωνε να κρατάει τον μεγάλο κορμό των δυσαρεστημένων από την κυβερνητική πολιτική ψηφοφόρων και μελών εντός του κόμματος αφού έβρισκαν έκφραση και επιχειρήματα.
Φαίνεται ότι και τώρα αναδύεται μια τέτοια κατάσταση, με άλλα χαρακτηριστικά και άλλους πρωταγωνιστές, σε μια δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση και κυρίως για τη χώρα. Το ενδιαφέρον είναι ότι απέναντι από τον Γ. Παπανδρέου δεν στέκονται πια οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι της αντιπολιτευτικής περιόδου του ΠΑΣΟΚ (π.χ. ο Ευάγγ. Βενιζέλος και οι υποστηρικτές του) αλλά οι σύμμαχοί του... Μοιάζει σικέ η κατάσταση, αλλά δεν είναι. Το ΠΑΣΟΚ από τη φύση του είναι ένα κόμμα πολυσυλλεκτικό. Εχει στις τάξεις του νοσταλγούς της 3ης Σεπτέμβρη, μιας διακήρυξης με έντονα τα χαρακτηριστικά μιας αριστερής ρητορικής και θεώρησης των πραγμάτων. Εχει παραδοσιακούς αριστερούς, έχει κεντρώους, έχει στελέχη με απόψεις που μοιάζουν νεοφιλελεύθερες, έχει ρεαλιστές διαχειριστές της εξουσίας, έχει σοσιαλδημοκράτες. Ολοι αυτοί συνυπάρχουν στο όνομα της ενότητας μιας μεγάλης παράταξης, που είναι βαθιά ριζωμένη στη συνείδηση του κόσμου και την οποία δεν θέλουν να διασπάσουν, για να μη στιγματιστούν ως προδότες. Συνυπάρχουν στο όνομα της εξουσίας, στην οποία έχουν μάθει και μόνο με το ΠΑΣΟΚ ενωμένο μπορούν να την έχουν.
enet.gr

20 σχόλια:

dimitris είπε...

Εχεις μεγαλη υπομονη που εκτος των αλλων ασχολεισαι και με την ''ενοτητα''των ομαδων μεσα στο πασοκ, αν και μου θυμιζει, τον ''καλο'' και τον ''κακο'' μπατσο, αντισταση στα νομοσχεδια, αλλα ναι στον προυπολογισμο. Αυτα τα κολπα ειναι για ''εσωτερικη'' καταναλωση, ''οπλα'' για το πασχα οταν κατεβουν στα χωρια, αρκει-ετσι το υπολογιζουν-να μη φυγει κανενα προβατο απο το μαντρι, σιγα-σιγα ο κοσμος που τους ψηφισε τους παιρνει χαμπαρι, ακου ''επαναστατης'' ο παπουτσης, το σαμαινα που βουλιαξε οταν ητανε στο υεν ειχε σωρεια παραβιασεων των κανονων ναυσιπλοοιας, ο ''επαναστατης''δεν εμαθε ποτε τιποτα.

kariatida62 είπε...

Ψήφιζα πάντα ΠΑΣΟΚ γιατί ήλπιζα...ευτυχώς την τελευταία φορά δεν έπεσα στη φάκα έκανα την υπέρβασή μου και νιώθω τόσο καλά που δεν εξαπατήθηκα για ακόμα μία φορά απο τους υποκριτές τους καραγκιόζηδες!

a-kentavrou είπε...

Καρφώστε μας λες?προτιμώ να καρφωθώ.
Να ανασκολοπισθώ.
Το μόνο κόμμα που έχει ιδεολογία στην Ελλάδα και παραδοσιακές λαικές καταβολές με ταξική συνείδηση είναι το ΚΚΕ.Το ΚΚΕ ποτέ δεν θα απευθυνθεί στη κοινωνία της Εκάλης,αν κάποιος κουλτουριάρης ζωγράφος βαρεθεί τη χλιδή μπορεί να ψηφίσει ΚΚΕ.
Για τα άλλα δυο κόμματα εξουσίας ΙΣΧΎΕΙ ΔΥΟ KOMMATA MIA ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΔΕΞΙΑ.
Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα για να στηρίξουν την άποψη μου,ένα είναι το ποιό ισχυρό ,όσο υπάρχει προοπτική να καταλάβουν ή ακόμη και να διατηρήσουν την εξουσία είναι συμπαγή,και φλερτάρουν με τη μεσαία τάξη των αφομοιωμένων στο σύστημα όπως λέει μια συνάδελφος μου κοινωνιολόγος.
Οσο για το Παπουτσή υπομονή και θα δούμε που θα πάει αυτός και οι λαικές ευαισθησίες του.

Unknown είπε...

Πολυ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ και κοντευω να γινω ζηλωτης.
Ηρεμια Αδελφια. Το μεγαλυτερο απο τα 5 ΑΔΕΛΦΙΑ της Εργολαβικης Ελλαδας που χωρευε τσαμικο 'ψηλα στα κορφοβουνια' ΟΜΝΥΕΙ στην ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ και δεν 'θελω' διαψευσεις!!!!!
Το θεμα καλε μας οικοδεσποτη,πως τα σκυλια δεν τρωγονται μεταξυ τους οταν βλεπουν να χανουν το κοπαδι.
Επιστρεφουν στην στρουγκα,διαφορετικα θα τα διωξει ο Τσομπανης.
Κι επειδη ο Συγκεκριμενος Ποιμενας τοχει δει και λιγακι ΜΟΝΑΡΧΗΣ-ΑΥΘΕΝΤΙΑ και οι υπηκοοι το γνωριζουν πως πρωτα διαβουλευται 'στα αδυτα της πατρογονικης οικοιας' και μετα αποφασιζει ,φοβουμενοι τους ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥΣ εβαλαν την ουρα στα σκελια.
Τωρα με το φιλαρακι μου το ΟΡΘΟΔΟΞΟ δεν μπορω να τα βαλω, ισως και να ψυχανεμιζομαι που τρεχει ο νους του!!!

karfoma είπε...

@στους καρφωτές μου:
Ορέ παιδιά τι αριστερόστροφη σύναξη ειν΄τούτη δω;
Από το είμαστε δυό, είμαστε τρείς, ορέ σε λίγο θα γίνουμε αλήθεια χίλιοι δεκατρείς!
Χάθηκε να μπει ένας δεξιόστροφος αναγνώστης, να μου τα χώσει, μπας και δικαιολογήσω και γω την ύπαρξη του μπλόγκ!
ρε παιδιά λέω να το κλείσω το ρημάδι πριν το ανακαλύψει ο Άνθιμος, και αρπάξω καμιά αφοριστείλα!

ΥΓ τώρα αυτό το «αφοριστείλα» δεν μου γεμίζει ορθογραφικά το μάτι, αλλά εσύ kentavrou σαν εκπαιδευτικός, κάνε που και που τα στραβά μάτια

Joan είπε...

Eυχαριστουμε!

http://katse-kala.blogspot.com/

a-kentavrou είπε...

Θέλω να κάνω κάποια διευκρίνηση.
Αποτυπώνοντας χοντρικά το πολιτικό χάρτη της χώρας,δεν σημαίνει ότι δήλωσα οπαδός συγκεκριμένης ιδεολογίας ή ότι απορρίπτω εξ ολοκλήρου και χωρίς προυποθέσεις τη πολιτική των κομμάτων της εξουσίας .Ούτε δήλωσα ότι συμφωνώ άκριτα στις ιδέες και της πρακτικές των αριστερών κομμάτων.
Πεποίθηση μου για τη παρούσα κρίση είναι ότι λαός και πολιτικό σύστημα συμπεριλαμβανομένων και των αριστερών έχουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί.

karfoma είπε...

@a-kentavrou
Καλή σου μέρα kentavrou, σε ευχαριστώ για την διευκρίνιση, γιατί προς στιγμή «τρόμαξα» και σκέφτηκα να το κλείσω!
Άγιο έχω, στο παραπέντε γλύτωσα τον αφορισμό και την ανεργία!

@Psaxmenos
παρακαλώ!
καλή σου μέρα! θές καφέ;θάπιες!
καλώς μας ήλθες Psaxmene και κάτσε καλά!

Unknown είπε...

a-kentavrou ,ζητω συγνωμη αν σε κατεταξα στην παρεα του Δημητρη.
Θαθελα να γνωριζεις πως το μονο που μ'ενδιαφερει ως πολιτικο, ον, ειναι η δυνατοτητα ανταλλαγης αποψεων σε επιπεδο επιχειρηματων που να μπορει να προβληματισει κι οχι η κουβεντα για την κουβεντα.
Ολες οι ιδεολογιες και οι εκφραστες τους ειναι σεβαστες/οι απο μενα.
Εκτος απο τον φασισμο,οποιο χρομα κι αν εχει,καθως εκει δεν υπαρχει περιθωριο διαλεκτικης [ λογω ασθενειας]

dimitris είπε...

Αντε ευγενικο karfoma η φιλη μας η taspa εγραψε για τον φασισμο και γραφει οποιο χρωμα κι αν εχει. Ο φασισμος ειναι ενας δεν ειναι πολλοι, κομμουνισμος,σοσιαλισμος,φασισμος, ναζισμος, υπαρχει και σε νουμερα?Φασισμος 1, φασισμος 2,......Τ' αλλα ειναι κολπα- οχι της taspa- για να τσουβαλιαζουμε, αγωνιστες - εκτελεσεις- με εκτελεστες και στο βαθος της ιστοριας να γινεται ενας αχταρμας, να διαβαζουν οι νεοι και να τα ''φτηνουν'' ολα, σε κουρασα ''φοβισμενο'' απο τον πατερα-ανθιμο karfoma, την ευχη του.

a-kentavrou είπε...

taspa ,όχι δεν πρέπει να μου ζητήσεις συγνώμη εγώ θεωρώ ότι είμαι στη παρέα του Dimitri,αν και ιδεολογικά διαφέρουμε και το ξέρουμε και οι δύο .Εγώ ξεκαθάρισα ότι είμαι της άποψης του διαλόγου των επιχειρημάτων και όχι των συνθημάτων.Με ενδιαφέρει να ακούω και τις απόψεις των άλλων,να μαθαίνω ,να διδάσκομαι από τους άλλους να μην περιχαρακώνομαι στο κόσμο μου και χάνω την αίσθηση του πραγματικού κόσμου.Εκείνο που δεν μου αρέσει είναι η λογική του κοπαδιού,η αποδοχή χωρίς κρίση ότι μου λέει η ομάδα είτε αυτή είναι κόμμα ή συνδικαλιστική οργάνωση.
Οσο για το φασισμό επειδή στο χώρο της εκπαίδευσης ανθούν όλα τα φρούτα ,δεν κάνω το λάθος που κάνουν συνάδελφοι μου, που δίνουν την ελευθερία λόγου σε μαθητές που έχουν φασιστικές απόψεις και μετά κραυγάζουν για αυτά που ακούν.Ακούω και αυτές τις απόψεις και κρίνω ,αν μια αλήθεια τη λέει φασίστας δεν την απορρίπτω.
Ευχαριστώ για το διάλογο.

Unknown είπε...

Καλημερα.
Ολοι εισθε πολυ ευγενεις καθως κανεις δεν μου εκανε παρατηρηση πως το ΧΡΟΜΑ γραφεται με Ω.!!!
Αυτο κι αν ειναι ΛΕΠΤΟΤΗΤΑ!!!!

karfoma είπε...

@taspa, dimitris, kariatida62, a-kentavrou, Psaxmenos

Δεν είδες που ζήτησα από τον δάσκαλο να κάνει «στραβά μάτια»!
Καλημέρα, και σας ευχαριστώ όλους για την συμμετοχή!

α Κενταύρου είπε...

@taspa.Δεν το είδα ειλικρινά,γράφε ελεύθερα όπως σου έρθει ποιός προσέχει ωρθωγραφοίαις.

Unknown είπε...

Λετε να δημιουργησουμε μταξυ των αλλων και νεα σχολη..........
Παντως δηλωνω πως με παρασυρει σε μονοπατια μοναδικα η γλωσσα του ΚΟΣΜΟΚΑΛΟΓΕΡΟΥ [δεν ασπαζομαι τοσο αυτον τον χαρακτηρισμο],εν τουτοις προτιμω να γραφω στην απλη καθ'ομιλουμενη [ στην γλωσσα της Εφημεριδας οπως λεγαμε καποτε [ και εννοουσαμε την γλωσσα της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ].
Μη λησμονεις δασκαλε πως οι καθηγητες μας εδω πανω ειχαν διδαχθει απο Δημοτικιστες!!!
Τελος παντων μακαρυ να μπορεσουν οι νεες γενιες τουλαχιστον να μαθουν να μιλουν καλα Ελληνικα.

Ανώνυμος είπε...

ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΕ ΙΔΕΟΛΗΨΙΕς

Οταν κατερεε η ΕΣΣΔ με 1 μισθο αγοραζες 1 κιλο κρεας.

αυτη ειναι η αριστερα?

της πεινας και της βιας των γκουλαγκ?

ΕΧΕΙ ΛΟΓΟ ΥΠΑΡΞΗΣ?

Unknown είπε...

ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΤΗ,θ' απαντησεις η θα επιδειξουμε μεγαλοθυμια 'στους πτωχους στο πνευμα';;;

α Κενταύρου είπε...

Η απάντηση κανονικά πρέπει να δοθεί από τον οικοδεσπότη.
Η αριστερά έχει λόγο ύπαρξης ,είναι δημιούργημα της ανθρώπινης σκέψης ,στη προσπάθεια να δώσει λύσεις σε μια σειρά προβλήματα που έχουν σχέση με την κοινωνία,τις ανθρώπινες σχέσεις, τη φύση.Αναπτύχθηκε σαν φιλοσοφία σε Ακαδημαικό επίπεδο και πήρε τη μορφή πολιτικών κινημάτων ,κομμάτων.Η κατάληξη της αριστερής σκέψης στην πρώην ΕΣΣΔ δεν έχει σχέση με την ιδεολογία αλλά με το πολιτικό σχηματισμό που ανέλαβε να την μετατρέψει σε εφαρμόσιμες πολιτικές,αυτός κατέρρευσε όχι η ιδεολογία.

karfoma είπε...

@ανώνυμος @ taspa @ @kentavrou

Κατ΄αρχή να ζητήσω συγνώμη για την καθυστέρηση να απαντήσω στον ανώνυμο φίλο διότι όπως αντιλαμβάνεστε δεν είμαι «επαγγελματίας» ώστε να βρισκόμαστε συνεχώς κοντά σας για να δίνω άμεσες απαντήσεις!
Σε ότι αφορά τον όρο αριστερά εν πολλοίς πρόλαβε και με κάλυψε ο a-kentavrou, εκείνο που ήθελα να προσθέσω σε απάντηση του ερωτήματος «Όταν κατέρρεε η ΕΣΣΔ με 1 μισθό αγόραζες 1 κιλό κρέας.» είναι ότι σε
(προηγμένα) καπιταλιστικά κράτη πάρα πολύ συνάνθρωποι μας δεν έχουν την δυνατότητα ούτε ένα κιλό κρέας να αγοράσουν, για τον απλούστατο λόγο ότι τους μαστίζει η ανεργία.
Αν δεν το γνωρίζει ο ανώνυμος φίλος ας ανατρέξει σε ειδήσεις που αφορούν την μητρόπολι του καπιταλισμού, ας πληροφορηθεί για τα εκατομμύρια των αστέγων και αυτών που στηρίζονται στα καθημερινά συσσίτια, ως τρόπο επιβίωσης.
Δεν υποστηρίζω κανένα από τα δύο παραπάνω συστήματα καθώς πιστεύω και παλεύω με τις ελάχιστες δυνάμεις μου για μια κοινωνία που να μην υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και αυτό νομίζω είναι η κορωνίδα τις αριστερής σκέψης.
Βέβαια φίλε μου δεν θα περιμένεις στην απάντηση του σχολίου σου να σου κάνω πλήρη ανάλυση για του τι είναι αριστερά και αριστεροί, πως σκέφτονται και πως και γιατί ενεργούν κατά τον ένα η άλλο τρόπο, άλλα σε προτρέπω να παραμείνεις μαζί μας διότι πιστεύω ο διάλογος και η ανταλλαγή ευπρεπών απόψεων θα είναι χρήσιμος και για τους δύο.
Σε ευχαριστώ για την επικοινωνία!

ΥΓ για την συμμετοχή σου στο διάλογο θα χρειαστείς ένα όνομα αναγνώρισης καθώς όλοι «ανώνυμοι» είμαστε και να μην μπερδευόμαστε.

Unknown είπε...

ΚΟΝΤΕ ΚΑΡΦΟΜΑ ,εγραψες.
@@@@
Δεν υποβαθμιζω την θεση του ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ.
@@@@
Ευτυχως που αναλαβατε διαφορετικα με τα οσα εχω λαβει το τελευταιο 24ωρο απο ΑΝΜ θα εξεθετα τον εαυτο μου ανεπανορθωτα!!!