Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Μαρτυρίες μιας διαδρομής

Κυκλοφόρησε από το Μουσείο Μπενάκη η πολιτική διαθήκη της Έλλης Παππά, συντρόφου του Νίκου Μπελογιάννη με τον τίτλο «Μαρτυρίες μιας ζωής».

Τα κείμενά είχαν δοθεί από την ίδια την Έλλη Παππά στον διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη κ. Δεληβορριά για να δημοσιευτούν μετά το θάνατό της.

περισσότερα εδώ και εδώ

15 σχόλια:

Unknown είπε...

Τι το ηθελες;;;;
Ετοιμασου !!!!!!

dimitris είπε...

Χερι-χερι με τον Καρατζαφερη.

Ενα μονο, ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ, εχει απαντησει σε ''καθε''........ ελλη παπα, αλλα η ελλη ''του'', με τα στερνα της δεν ετιμησε τα πρωτα ''τους''.

''ΣΕ ΤΟΥΤΑ ΕΔΩ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΚΑΚΙΑ ΣΚΟΥΡΙΑ ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ''.

Τυχαιο?

Πηγαινοντας για εκλογες και με τους δουνουτουδες και τους τροικανους, να ξεσκιζουν οτι υπαρχει στην ζωη μας, ''εσκασε'' η μεγαλοπνοη ιδεα της παπα, η μετα θανατο προβοκατσια της, απεναντι στο κομμα που βγαζει, ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΔΕΣ, ΤΑΤΑΚΗΔΕΣ, ΣΟΥΚΑΤΖΙΔΗΔΕΣ, ΚΑΤΡΑΚΗΔΕΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.

Αντε αρχισε να πεφτει νερο στον μυλο του αντικομμουνισμου,

η Ικαρια ειναι η αρχη, η παπα, η συνεχεια, το σηριαλ θα εχει και αλλα επεισοδια, αντικομμουνισμου.

Ενας για ολους και ολοι εναντιον του Κ.Κ.Ε.

''Σημαια η παπα, οτι εγραψε, αληθεια η παπα, η γλυκεια μας η ελλη, οταν ζητουσε την διαγραφη της ΡΟΖΑΣ ΙΜΒΡΙΩΤΗ και της ΑΥΡΑΣ ΠΑΡΤΣΑΛΙΔΗ, ητανε η σωστη, οταν την διεγραψαν, για την σταση της, αυτοματα εγιναν, ''σταλινικοι'', ας ειναι ελαφρυ το χωμα που την σκεπαζει τουλαχιστον, γιατι οι σκεψεις των ανθρωπων που τιμουν το κομμα τους, ειναι πολυ ''βαριες'', με το παιχνιδι που εστησε με τους ταξικους μας τους εχθρους,
χαλαλι της, ενας ειναι ο ανθρωπος με το γαρυφαλλο, ο ''ετεροφωτος'' αστερας ελλη, οτι και να ''εκανε'', το πολυ-πολυ να γινει ενθετο στην Ελευθεροτυπια σε κανα-δυο καλοκαιρια και μετα στο χρονοντουλαπο της ληθης.

Η ''σημερινη'' σημαια του Μπενακειου ευαγους ιδρυματος, με μελη στο δ,σ την οικογενεια Γερουλανου.

Τυχαιο?

Unknown είπε...

Ο χρονος πραγματι κατι σηματοδοτει!!!!
Οσο για τα υπολοιπα πολυ σκληρα!!!! υπαρχει παντα και η αλλη αναγνωση............και παμπολλες αλλες περιπτωσεις.
Γνωριζεις πολυ καλα, πως οι αυθεντιες και ορθοδοξιες κατεστρεψαν κινηματα, τα κοντιναν τα εξαφανισαν, κι ολα αυτα την ωρα που καποιοι απλοι και αγνοι πολιτες αφηναν τα κοκκαλα τους στα Ξερονησια;;;;
Σεβομαι τις αποψεις σου επιτρεψε μου να μη τις υιοθετω.

karfoma είπε...

@ taspa
Τασούλα είδε το τυρί και έπεσε στον τενεκέ με τα μούτρα!

@dimitris
Τον Δεκέμβριο ξανασυζητήσαμε για το ίδιο θέμα http://karfoma.blogspot.com/2009/12/blog-post_8879.html
όταν είχε ανακοινωθεί ότι το βιβλίο θα κυκλοφορήσει μέσα στο καλοκαίρι, τότε αντιδρούσε η ηγεσία του ΚΚΕ πριν ακόμα το διαβάσει!
Άρα ο χρόνος κυκλοφορίας ήταν γνωστός.
Σε ότι αφορά τον Γερουλάνο, όταν η Έλλη εμπιστευόταν τα κείμενα τις στον Δεληβορριά για να τα εκδώσει μετά τον θάνατο της, τον Γερουλάνο δεν τον γνώριζε κανείς και ούτε η ¨Έλλη μπορούσε να προβλέψει την πολιτική σταδιοδρομία του, ώστε με την πράξη της να εξυπηρετήσει αυτόν και το κόμμα του!
Το βιβλίο δεν το έχω διαβάσει ακόμα, προφανώς εσύ Καπετάνιε το διάβασες για να παίρνεις κατακριτική και επιθετική θέση, εκτός αν στην επιβάλει η γραμμή του κόμματος!

Unknown είπε...

Γιαννη μου ειναι σιγουρο ,αν θες το πιστευω, πως τον παρεσυρε ο συναισθηματισμος του.
Δεν προσπαθω να τον δικαιολογησω, παντως πραγματι ΡΟΚ-ΦΟΡ εβαλες;;;

dimitris είπε...

Kαλημερα, απο ''παντα'' αυτα που γραφει το βιβλιο της παπα, τα ελεγε στις παμπολες συνεντευξεις της, δεν εχει γραψει κατι πιο πολυ.

Ενω ητανε ''τοσο'' εξυπνη, απο την αλλη ''εδωσε'' τα κειμενα στους ανθρωπους της ''διπλανης'' πορτας?

Εδω ειχε βγαλει σκαρτο ολοκληρο κομμα, ''επαιζε'' στα χερια τις ''συνωμοσιες'' και τις ''φραξιες'', αλλα εμπιστευτικε ελαφρα την καρδια, τον Δεληβορια και το ιδρυμα, τυχαιο?

Και βεβαια ενω σου γραφω για τον ΝΙΚΟ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ και την τοποθετηση του, εσυ μου γραδεις για το αν μου επιβαλει το κομμα γραμμη, την γραμμη την εχεουν ΕΠΙΒΑΛΕΙ οι ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΔΕΣ και οταν πας εξορια και βιωνεις βασανιστηρια και στερησεις, το κανεις με την καρδια και το μυαλο, πολλοι πηγαν στα Μακρονησια, καποιοι εσπασαν, καποιοι προδωσαν, καποιοι εβαλαν στραβα το καπελακι τους και πηραν τον δρομο τους, οι περισοτεροι ομως ΕΜΕΙΝΑΝ και απο αυτους πηραν την σκυταλη καποιοι αλλοι και το κομμα που βρισκεται μονιμα σε αντιπαραθεση με τους καθε ειδους ''λαμογια'' της εξουσιας, ειναι το Κ.Κ.Ε, κοντη μνημη δεν εχουμε, αυτα ειναι ''κολπα'' του μεταεμφυλιακης περιοδου, με τις ''χηρες'' και τα ''ορφανα'' στα δικαστηρια, να καταριουνται τους δικαζομενους τοτε αγωνιστες, τωρα εχουμε, διαφορους τυπους σαν την παπα, που ενω ηξεραν την αληθεια και ενω ειχανε παρει την εντολη ''του'', απο τον ΝΙΚΟ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ,
[Ομως, στις 3 του Μάη 1952 ο ρ/σ του ΚΚΕ «Ελεύθερη Ελλάδα» μετέδωσε το δεύτερο γράμμα της Ελλης Παππά, που είχε δημοσιευτεί στη γαλλική «Ουμανιτέ» τέσσερις μέρες πριν, με τον τίτλο «Εκδίκηση». Σε αυτό η Ελλη Παππά έγραψε:

«Πρέπει να ζήσεις για την εκδίκηση. Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του Μπελογιάννη όταν έφευγε για το εκτελεστικό απόσπασμα. Είμαι βέβαιη πως εσείς λεύτεροι άνθρωποι στην Ελλάδα και σ' όλο τον κόσμο, τον ακούσατε μαζί μου, μα και πως σας εμπνέουν την ίδια αγανάκτηση, την ίδια φλόγα, για να εκδικηθείτε τους δολοφόνους του Μπελογιάννη, τους δολοφόνους χιλιάδων και χιλιάδων αγωνιστών, εκείνους που αλυσοδένουν τους λαούς και δολοφονούν τα καλύτερα παιδιά του»].

dimitris είπε...

Και βεβαια, υπαρχουν και αλλα τετοια ''στοιχεια'', που οι αντικειμενικοι εκδοτες σε καποιον αλλο επιδοξο συγγραφεα-''αναλυτη'', θα ειχανε στοιχειωδως ψαξει τα αρχεια και τις εφημεριδες της εποχης.

Γι'αυτο λεω [γραφω], χερι-χερι με τον καρατζαφυρερ, η ''στρατοδικης'' ελλη παπα, νομιζοντας οτι ετσι ''στηνει'' το Κ.Κ.Ε στον ''τοιχο'', εκανε και την τελευταια της προβοκατσια η μημπως, ''αφησε'' ''ενισχυση'', στον περιφερομενο ανα τα γ...καναλα και τις φυλλαδες του γνωστου συγκροτηματος,[τον γιο της] τις φυλλαδες που εχουν μια προιστορια και την ιδια πολιτικη γραμμη απο τον πολεμο του '40, την κατοχη, τον εμφυλιο, την μεταεμφυλιακη περιοδο, το μεσοδιαστημα μεχρι την χουντα, στην επταετια και μετα και μεχρι σημερα στο εξαμβλωμα που λεγοταν ''σοσιαλιστικη'' η ''νεοφιλευλευθερη'' η ''ευρωπαικη'' η.....το μονο που αλλαζουν ειναι τα προσωπα, η γραμμη μενει ιδια.

Τωρα που γινεται χαμος στην χωρα και στηνονται κερδοφοριες με τους κεφαλαιοκρατες και χτυπιουνται κατακτησεις και δικαιωματα των εγραζομενων, τωρα που στο συγκροτημα [ΔΟΛ], πεφτουν απολυσεις και κλεινει εταιρειες ''θυγατρικες''[ελληνικα γραμματα, π.χ], τωρα που βγηκε στον ''αφρο'' το χρεος των 178 εκατομυριων ευρω στα ασφαλιστικα ταμεια του τυπου, τωρα που οσο ποτε αλλοτε χρειαζεται στηριξει η φασιστικη κυβερνηση του........Ραγκουση, ''εσκασε'' το πονημα-μυθηστορημα-παραμυθι-προβοκατσια, της ελλης παπα ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ''ΠΑΙΖΟΥΝ'' ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΛΙΚΑ, αυτη την περιοδο, αγαπημενο και κερδοφορο χομπι του τωρινου ''διαχειριστη'' του ομιλου, ελεω του εγκλωβισμενου σε ιντριγκες χρονων και πεθαμενου λαμπρακη, τιποτα δεν ειναι τυχαιο, ουτε ο χρονος, ουτε το προσωπο.

«Οταν στην ΕΔΑ έγινε συζήτηση για τη διάλυση ή όχι των παράνομων κομματικών οργανώσεων, τάχθηκα υπέρ της διάλυσης...» (σελ. 165).

«...Συζητούσα (...) για το φαινόμενο των εκλογών του '63, όταν οι οικογένειες των αριστερών "συνεδρίαζαν" και έκαναν κατανομή των ψήφων που θα έδιναν στην ΕΔΑ και στην Ενωση Κέντρου, ώστε να υπερκεραστεί η αρνητική στάση της ΕΔΑ και να πάρει η Ενωση Κέντρου την κυβέρνηση - που τότε ο κόσμος της Αριστεράς έβλεπε ως μόνο τρόπο για να απαλλαγεί η χώρα από την κυριαρχία της Δεξιάς» (σελ. 162).

Υπέρ της διάλυσης του ΚΚΕ, λοιπόν, και υπέρ της ψήφισης της Ενωσης Κέντρου από τους ψηφοφόρους της ΕΔΑ! Αυτά, μέσα σε άλλα, ονόμαζε «ανανέωση».

Αν αυτο ειναι ντοκουμεντο και εσυ karfoma μου λες οτι μου επιβαλουν γραμμη, ε, τι να πω, τωρα και παντα θα βρισκει στο δρομο του το Κ.Κ.Ε , ανθρωπους ''αντικειμενικους'' σαν την ελλη, ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ, ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΣΗ ΟΙ ''ΦΥΛΑΚΕΣ''?

Υ.Σ Το βιβλιο ''θα'' κυκλοφορουσε μεσα στο καλοκαιρι, οχι τελος Σεπτεμβρη, να εχουν χρονο για να στησουν, να ειναι και ''φρεσκια'' η εκδοση, τις γνωστες παπαρολογιες, με ''σφηνες'' στα δελτια ειδησεων και εκπομπες, πρετεντεριας λογικης[στελεχος του ομιλου των εφοπλιστων-εκδοτων], ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ!!!!!!

karfoma είπε...

@dimitris
Μπορώ να δεχτώ ότι θα χρησιμοποιηθούν τα γραφόμενα προς όφελος κάποιων, εκείνο που δεν δέχομαι είναι την αποκαθήλωση της ¨Έλλης ως αγωνίστριας διότι το έργο το έχουμε ξαναδεί και με άλλους π.χ Άρης!
Που ήθελες Καπετάνιε μου να δώσει τα κείμενα στην «Σύγχρονη εποχή», για να παραμείνουν στα ντουλάπια;
Αν δεχτούμε ότι τα τελευταία λόγια του Μπελογιάννη ήταν «Πρέπει να ζήσεις για την εκδίκηση» ας σκεφτούμε την συναισθηματική φόρτιση των τελευταίων ωρών του ίδιου αλλά και τις μη γνώσης ολοκλήρου της αλήθειας δηλ. για τους υπευθύνους τις σύλληψης και εκτέλεσης!
Αλλά ας θυμηθούμε τη φράση του Θεμιστοκλή "Άκουσον μεν, πάταξον δε" και διαβάζοντας πρώτα αυτό το «διαβολικό» βιβλίο, ρίχνουμε κατόπι στα τάρταρα την αγωνίστρια Έλλη Παπά!

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Τα στερνά τιμούν τα πρώτα;
Θέσεις ειπωμένες από τα κανάλια με το βρώμικο νερό.
Δεν ξέρω αν αμβλύνεται το συναίσθημα με τα χρόνια ή κρύβεται σκοπιμότητα.
Το τελευταίο με εξουθενώνει...

dimitris είπε...

Αγαπητο και ευγενικο karfoma, σου διαφευγει το γεγονος οτι ειχε η γινει η ''δικη-καταδικη'' του και οτι ητανε ενημερως για ολα[τα χαρτακια πηγαινανε και ερχοντουσαν κατα την διαρκεια της δικης].

Σου διαφευγει οτι ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ, ητανε μελος της κεντρικης επιτροπης και συναπαφασιζε για τα τοτε δρωμενα.

Οσο για την ρηση του Θεμιστοκλη, την εχει κανει πραξη εδω και χρονια ο κοσμος που ''βλεπει'' το Κ.Κ.Ε, η ''πολιτικη'' διαθηκη της παπα, ειναι συρραφη-απο την ιδια την παπα-ολων των ''δημοσιων'' εμφανισεων της.

''Διαβολικο'' δεν ειναι το βιβλιο, αλλα η σκεψη, του να ''δημιουργησει'', μια ντε φακτο ''κατασταση'', χωρις δυνατοτητα αντιπαραβολης-προσωπο με προσωπο-στο εγραψα, αρκετοι ''εσπασαν'', μια απο αυτους ητανε η παπα.

Κοντα στο νου και η γνωση, εχει γραψει κειμενα και ο Βοριδης που ''καταγγελει'', το ''σταλινικο'' και προδοτικο απεναντι στους ανθρωπους Κ.Κ.Ε, ποια η διαφορα ως προς το αποτελεσμα.

Ιδια οπλα δινουν και οι δυο στους εχθρους του εργατικου κινηματος, η μια απο τον ''πονο''της για μια ''ανανεωτικη''αριστερα και ο αλλος για μια ''φιλελευθερη'' χωρα, με κοινο παρανομαστη, την αγκαλια της ευρωπαικης ενωσης.

Και για τους μη γνωριζοντες, οι ''σχεσεις'' Κ.Κ.Ε με την παπα ειχαν τελειωσει προδικτατορικα, αλλα δεν την ειχαν ''χρησιμοποιησει'', ΠΟΛΥ, τοτε οι κυβερνωντες, γιατι ητανε για πολλα χρονια γνωστα τα ''ανδραγαθηματα'' της και δεν τους ''επερνε'', γιατι μετα δεν θα εβρισκε τοπο να ''πατησει'', τωρα που η γνωση και των στοιχειωδων εχει ξεφτισει-εργασιακα,συνταξιοδοτικα,κ.λ.π-και ο κοσμος εχει τρομαξει, τωρα μεσα στο κλιμα της ''θολουρας'' το μετατρεπουνε-προσπαθουν- σε κλιμα ζοφου και μπροστα στην ''αλλαγη'', με εντολη των τραπεζιτων, κυβερνησης, ''παιζοντας'' καθυστερησεις, ριχνουν οτι τους βρισκεται διαθεσιμο, στην αντι-Κ.Κ.Ε εκστρατεια.

Γιατι ευγενικο μου karfoma, οπως ξερεις, πονος ειναι γι''αυτους'', καθε ψηφος που παει στο Κ.Κ.Ε και οχι σε καθε ανανεωτικη συνιστωσα.

Αλλα κουραγιο... ''συντροφε''η συντροφε?

karfoma είπε...

@ Γιαγιά Αντιγόνη
Γιαγιά, εξαρτάται ποιος κρίνει τα στερνά!
φιλιά

@dimitris
Καπετάνιε το σύντροφε ή το «σύντροφε» δεν το κατανοώ.
Αν εσύ συντρόφους ονομάζεις τα μέλη του κόμματος σου.
Τότε είμαι «σύντροφος».
Και αυτό με τα χαρτάκια, τι έχει να πεί;
Ότι σε καιρό παρανομίας και μέσα από τις φυλακές ανακάλυψε την αλήθεια; Και το ότι ήταν μέλος της κεντρικής επιτροπής δεν μπορούσαν να του την στήσουν;
Ο πρώτος η ο τελευταίος είναι Καπετάνιε μου;
Ξέχασες το ««αποκηρύσσουμε τον μιζέρια», η έχεις επιλεκτική μνήμη;
Αλλά εκείνος αργότερα σε μια ολομέλεια αποκαταστάθηκε και τον ξανατοποθετήσαμε στο βάθρο των ηρώων, ας περιμένει λοιπόν και η Έλλη μια επόμενη ολομέλεια!
Ωστόσο όλοι εμείς που θέλουμε να ακούσουμε και την άποψη της ας την διαβάσουμε!
Ίδιος ο πεθερός μου ρε Καπετάνιε, ότι πει το κόμμα!
ψάξε και λίγο μόνος σου!

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=SSl5n2GSpUg

ΨΥΧΗ ΒΑΘΕΙΑ!!!

ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΗ ΗΡΩΙΔΑ-ΓΥΝΑΙΚΑ!!!

dimitris είπε...

Karfoma, μην στεναχωριεσαι, το συντροφος δεν εχει να κανει μονο με τα μελη του κομματος, αλλα τους κοινους αγωνες, εναντια στον ''αρμαγεδωνα'' της ευρωπαικης ενωσης [των τραπεζιτων κ,λ].

Στην φυλακη δεν ανακαλυψε καμμια αληθεια ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ, απλως στο ανεφερα για να σου ''θυμισω'' οτι γνωριζε, του τι γινοταν ''εξω'' και αν του την ειχαν ''στησει'', εννοια σου και θα το ειχανε κανει ''παντιερα'', το ''γεγονος'', οχι τωρα, απο τοτε.

Για τον ΑΡΗ, υπηρχαν αντικρουομενες αποψεις, και εγιναν τα λαθη, αλλωστε, οταν αναγνωριστηκαν τα λαθη το εκαναν οι ανθρωποι που εζησαν εκεινη την εποχη και ειχαν το θαρρος μετα και αναγνωρισαν το σφαλμα τους.

Αλλα μη μου συγκρινεις εναν αητο με ενα.....

Ακουστε την αποψη της-μαλλον διαβαστε-αλλα ποιος ξερει τι ειναι ετσι η αλλιως και ποσο τεκμηριωμενο?

Τα ιστορικα ''βιβλια'', τα γραφουν -ιστορικοι, απ'ολες τις ''αποχρωσεις''- αν θελει καποιος να μαθει, την ιστορια του, αλλιως ας ακολουθησει το πρωτοσελιδο της Αυγης, με προμετωπιδα τις ''αληθειες'' της παπα, τωρα βρηκε η συνισταμενη ''αριστερα'', να ''καλυψει'' τα ''κενα'' των αναγνωστων της, χερι-χερι, με ολον τον εσμο, πασοκ, ν,δ, λαος.

Γι' αυτο οπως μου λες σου γραφω, ψαξε και λιγο μονος σου.

Αυτη ειναι η τωρινη αναγκη?

''Ηρωες'', στυλ παπα?

Αγαντα karfoma, συντροφε...

dimitris είπε...

Αν και το ''σχολιο'' του, της ανωνυμου-ης, απευθυνεται σ'εμενα - γραφω διαφορετικη αποψη- δεν θ'απαντησω, για ενα λογο, ανωνυμως ειναι τουλαχιστον σε τετοια ανταλλαγη αποψεων, απρεπεια η οποιαδηποτε τοποθετηση και ποσο μαλλον το εμψυχωτικο συνθημα πριν απο την μαχη, ΨΥΧΗ ΒΑΘΕΙΑ.

Προσωπο με προσωπο, για να εχουν ''βαρυτητα'' τα σχολια πρεπει να υπαρχει και καποιο.........''κοστος'', αλλωστε απο ΑΡΧΑΙΟΤΑΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ το ελεγαν, γιοι και ''ΚΟΡΕΣ''...

Ανώνυμος είπε...

Ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθείς ότι αυθεντικοί ήρωες μπορούν να υπάρξουν, είναι να δοκιμάσεις να γίνεις συ ο ίδιος...
Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ ΜΕΡΕΣ, Α΄

SINITHOS AFINO TRAGOUDAKIA ALLA GIA SAS EKANA EXAIRESI KAI AFISA SKEPSEIS ENOS MEGALOU POIITI POU SAN SIMERA PETHANE...