Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2009

Ηλεία: ούτε σεντ από τα 97 εκ. ευρώ δεν είδαν οι πυρόπληκτοι

απο: aftodioikisi
Εμπαιγμό των πυροπαθών της Ηλείας από την κυβέρνηση της Ν.Δ καταγγέλει ο νομάρχης Χαράλαμπος Καφύρας, καθώς όπως αποκάλυψε, οι δοκιμαζόμενοι πολίτες όχι μόνο δεν έλαβαν τα 97 εκατ. ευρώ που εκταμιεύτηκαν από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε για την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά τα χρήματα δαπανήθηκαν για… την ακτοποίηση άλλων δαπανών του δημοσίου.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε....
 ο κ. Καφύρας μαζί με τους αντινομάρχες Ευγένιο Μπαλκάμο, Νίκο Μιχαλόπουλο και Αντώνη Καράμπελα, έγινε παρουσίαση των αναλυτικών στοιχείων με τα ποσά και τους αποδέκτες αυτών, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ., για να δικαιολογήσει όλες τις δαπάνες που υποχρεούνταν να κάνει κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών και ύστερα από αυτές -όπως δαπάνες Πολιτικής Προστασίας, αμοιβές προσωπικού, δαπάνες για καύσιμα, λιπαντικά κ.λπ.- χρησιμοποίησε παράνομα το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο νομάρχης Ηλείας, η κυβέρνηση της ΝΔ:
- χρησιμοποίησε τεράστια ποσά για δαπάνες προσωπικού 10.500.000 ευρώ,
- δαπάνες για καύσιμα, λιπαντικά κ.λπ. 23,7 εκ. ευρώ,
- δαπάνες Πολιτικής Προστασίας 2,45 εκ. ευρώ,
- οι κεντρικοί φορείς (Πυροσβεστική Υπηρεσία, υπουργεία, ΔΕΗ κ.λπ.) πήραν 45,2 εκ. ευρώ,
- τα δασαρχεία και οι Δ/νσεις Δασών 18,3 εκ. ευρώ,
- οι δήμοι 10,5 εκ. ευρώ,
- οι νομαρχίες 15,3 εκ. ευρώ,
- οι περιφέρειες 7,1 εκ. ευρώ,
- ο νομός Ηλείας, ενώ υπέστη τη μεγαλύτερη ζημιά που υπερέβαινε το 50% των καταστροφών του 2007, με βάση την κατανομή το ποσό είναι 23,7εκ. ευρώ ή το 24,45% του συνολικού, και μάλιστα αν αφαιρεθούν οι δαπάνες προσωπικού (3,2 εκ. ευρώ ), το ποσοστό πέφτει στο 19%.
- διατέθηκαν χρήματα, σε ανώνυμες εταιρείες όπως είναι η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ (10,1 εκ. ευρώ ) ή το 10% της συνολικής βοήθειας για την αποκατάσταση ζημιών που έγινε στο δίκτυό τους και στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης και ήταν υποχρέωσή τους να το επιδιορθώσουν.
- διατέθηκαν για δαπάνες πυρόσβεσης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΓΕΑ και ΓΕΣ) 32,5 εκ. ευρώ ή το 36% της συνολικής βοήθειας για ενοικίαση αεροπλάνου, ελικόπτερου, υπερωρίες για εκτός έδρας προσωπικού, οδοιπορικά, ανταλλακτικά, διατροφή, ιματισμός κ.λπ.
Σημειώνεται ότι τα χρήματα από το ταμείο αλληλεγγύης της Ε.Ε προορίζονταν αποκλειστικά για την ανακούφιση των πυροπαθών και για να γίνουν έργα άμεσης ανάγκης, όπως αποκατάσταση πρόσβασης στις κατοικημένες περιοχές, αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, αποκατάσταση υποδομών, άμεση ιατρική βοήθεια κ.λπ.
«Αντ' αυτού», όπως κατήγγειλε ο κ. Καφύρας, «τα χρήματα διατέθηκαν άνευ σκοπού και σχεδίου, με βλαπτικό τρόπο για την Ηλεία, ενώ έγινε προσπάθεια λογιστικής τακτοποίησης και δικαιολόγησης εξόδων και δαπανών που έγιναν στις πυρκαγιές και έπειτα από αυτές

Δεν υπάρχουν σχόλια: