Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Το παρόν καίει, το μέλλον είναι σκοτεινό και εμείς ξανακοιτάμε το παρελθόν

απο τον Αγγελο Στάγκο

Αν δεν το καταλάβατε, πάμε για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών στη Βουλή. Τα συμφώνησαν Παπανδρέου και Σαμαράς, για τους δικούς του λόγους ο καθένας, στη συνάντηση των αρχηγών για την διαφθορά και η Βουλή θα ξανασχοληθεί με το Χρηματιστήριο, τα δομημένα ομόλογα, τη Ζήμενς και δεν ξέρω τι άλλο. Δηλαδή, την στιγμή που καίει το παρόν και το μέλλον μας φαντάζει θεοσκότεινο, εμείς θα ασχολούμαστε με το παρελθόν. Οχι ότι εν πρέπει να χυθεί κάποια στιγμή φως - αν και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα βρει την άκρη και θα προχωρήσει σε βάθος μία εξεταστική επιτροπή σύμφωνα με όσα έχει δείξει η πείρα μας-, αλλά σήμερα η προτεραιότητά μας είναι να αποφύγουμε ως χώρα την περιπέτεια μιας χρεοκοπίας, επίσημης ή ανεπίσημης...


Οπως είναι γνωστό φάγαμε και δεύτερη υποβάθμιση από «οίκο» αξιολόγησης. Μετά την «Φιτς» , ήλθε η «Στάνταρντ εντ Πουρ΄ς» να μας ρίξει στη δεύτερη κατηγορία και μάλιστα μόλις μετά από δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στο Λονδίνο, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για νέα υποβάθμιση…Που σημαίνει ότι είτε δεν είχε καλή πληροφόρηση, είτε ότι αν δεν στείλουμε συγκεκριμένα μηνύματα λήψης μέτρων άμεσης απόδοσης, η μία κατραπακιά θα διαδέχεται την άλλη. Αλλωστε, αυτό έγινε φανερό και από την ψυχρότατη υποδοχή που είχε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, τόσο στο Βερολίνο, όσο και στο Λονδίνο. Και ας υποσχέθηκε σε κλειστούς κύκλους, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ότι θα επιχειρηθεί αποκρατικοποίηση της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ώστε τα λεφτά που θα εισπραχθούν να πάνε στη μείωση του χρέους.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ασταμάτητη κατρακύλα άρχισε από τον Γ. Αλογοσκούφη και την διαβόητη απογραφή του. Απέκτησε αυξανόμενη ταχύτητα από την πρωτοφανή ανικανότητα που επέδειξε η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή και τώρα η βόμβα σκάει στα χέρια της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, που λογικά δεν φταίει. Ωστόσο, οι εταίροι μας και οι αγορές αδυνατούν να καταλάβουν πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση να αποκαλύπτει ότι το έλλειμμα έχει φτάσει στο 12,7% - ακόμη δεν έχουν συνέλθει από αυτό το σοκ - και την ίδια στιγμή να προχωράει σε αυξήσεις προς δημόσιους υπαλλήλους, σε χορηγήσεις επιδομάτων αλληλεγγύης, σε επιστροφές αυξημένου ΦΠΑ προς αγρότες, πλουσιοπάροχες εθελούσιες εξόδους στον ΟΛΠ και δεν ξέρω τι άλλο. Γι αυτούς είναι αδιανόητα τέτοια πράγματα και τα θεωρούν αποδείξεις αναξιοπιστίας.
Θα πει ενδεχομένως κάποιος ότι η νέα κυβέρνηση είχε δεσμευτεί προεκλογικά, ή ότι θέλει να αναθερμάνει την αγορά, ή ακόμη σοβαρότερο, θέλει να απομακρύνει την απειλή μίας κοινωνικής έκρηξης. Ολα αυτά αφορούν το εσωτερικό της χώρας, αλλά τα γένια και τα χτένια τα έχουν οι εταίροι που έχουν απαυδήσει με την αναξιοπιστία των ελλήνων, το γεγονός ότι δίνουν άπειρα λεφτά, αλλά εμείς δεν μπαίνουμε σε κανένα έλεγχο και δεν δείχνουμε καμία αυτοπειθαρχία και από την άλλη πλευρά γιατί η μεγάλη πλειοψηφία αυτής της χώρας ζει μια χαρά με δανεικά λεφτά. Η οργή ξεχείλισε και έφτασε σε ρατσιστικό βαθμό, οπότε πήρε τη σκυτάλη ο ξένος τύπος και ιδιαίτερα ο αγγλοσαξονικός και που σε πονεί και που σε σφάζει. Ολοι οι οικονομικοί παράγοντες της Ευρώπης διαβάζουν «Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς» και όχι ελληνικές εφημερίδες και δεν έχει σημασία αν μας αδικούν με δημοσιεύματα που στάζουν χολή.
Με λίγα λόγια, δεν μας παίρνει άλλο να παρελθοντολογούμε, να προβάλλουμε τις ελληνικές ιδιαιτερότητες, ή να επιμένουμε ότι εμείς ξέρουμε τι κάνουμε και οι άλλοι όχι. Δεν βρίσκουμε πουθενά αυτιά να μας ακούνε με συμπάθεια και κατανόηση, δεν έχουμε συμμάχους και αν δεν στείλουμε τάχιστα σαφή και συγκεκριμένα μηνύματα άμεσης αντιμετώπισης του τρομακτικού δημοσιονομικού προβλήματος, πάμε χαμένοι. Δεν ξέρουν δε τι τους γίνεται οι συνέλληνες που νομίζουν η οικονομική κατάρρευση του κράτους δεν θα τους αγγίξει!

reporter

Δεν υπάρχουν σχόλια: