Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Ειρηνικές διαδηλώσεις

Από τον Πάνο Σόμπολο

Την Κυριακή συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον άδικο χαμό του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου. Τον σκότωσε αστυνομικός, ο οποίος συνελήφθη, είναι προφυλακισμένος και πρόκειται να δικαστεί στην Αμφισσα τον Ιανουάριο. Αναρχικές, φοιτητικές και άλλες οργανώσεις ετοιμάζονται για διαδηλώσεις και πορείες στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της χώρας με αφορμή το τραγικό αυτό γεγονός. Ολοι θυμόμαστε τα βίαια επεισόδια που είχαν γίνει πέρυσι τον Δεκέμβριο. Είχαν εξεγερθεί μαθητές, φοιτητές και πολλές τάξεις εργαζομένων, ενώ τις διαδηλώσεις κα τις διαμαρτυρίες εκμεταλλεύτηκαν οργανωμένες ομάδες αγνώστων κουκουλοφόρων, οι οποίες επιδόθηκαν σε εμπρησμούς καταστημάτων, γραφείων, τραπεζών και κατέστρεψαν ό,τι έβρισκαν στο πέρασμά τους.


Η Αστυνομία τότε έμεινε απλός θεατής, με το σκεπτικό της τότε πολιτικής ηγεσίας ότι μπορεί να υπάρξουν κι άλλα θύματα με την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων. Να έχουμε δηλαδή και άλλους νεκρούς είτε από την πλευρά των κουκουλοφόρων είτε των αστυνομικών. Πάντως η εικόνα που εμφάνισε η πρωτεύουσα εκείνη την περίοδο ήταν από τις χειρότερες και οι συνέπειες ήταν πολλές και καταστροφικές, καθώς υπάλληλοι που πυρπολήθηκαν τα μαγαζιά τους έμειναν στον δρόμο, περιουσίες έγιναν στάχτη και η αναρχία βασίλευε παντού.
Τέτοιες σκηνές, που έκαναν τον γύρο του κόσμου και μεταδόθηκαν από τα μεγαλύτερα δίκτυα ΜΜΕ της Ευρώπης και της Αμερικής, δεν θα πρέπει να εμφανιστούν και φέτος. Αμαυρώνεται η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό και, πέραν των άλλων, πλήττεται καίρια ο τουρισμός μας, που είναι και η μόνη βιομηχανία που μας έχει απομείνει. Ολοι είμαστε υπέρ των διαδηλώσεων, των πορειών και των διεκδικήσεων για την επίλυση των προβλημάτων μας. Ομως κανένας δεν θα συμφωνήσει με πράξεις εμπρησμών, καταστροφών και λεηλασιών.
Θυμάμαι πέρυσι τέτοιες μέρες, που κάναμε ρεπορτάζ στο κέντρο της Αθήνας, ένας ιδιοκτήτης καταστήματος έκλαιγε απαρηγόρητα κι έλεγε: «Αγωνίστηκα σε όλη μου τη ζωή να φτιάξω αυτό το μαγαζάκι για να ζω την οικογένειά μου. Εχω και δύο υπαλλήλους που ζουν κι αυτοί τις οικογένειές τους. Οπως βλέπετε μου το έκαψαν και δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Τα εμπορεύματα αλλά και τα πάντα έγιναν στάχτη. Πώς θα μπορέσω να το ξαναστήσω από την αρχή;». Είχε απόλυτο δίκιο ο άνθρωπος. Αυτά είναι ανεπίτρεπτα. Πιστεύω ότι φέτος δεν θα επαναληφθούν τα ίδια. Οποιος θέλει μπορεί να διαδηλώσει, να κάνει πορείες και να διαμαρτυρηθεί. Ποτέ όμως δεν πρέπει να καταστρέψει την περιουσία του άλλου και τη δημόσια περιουσία. Δεν έχει κανένα δικαίωμα. Αλλωστε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έχει προειδοποιήσει με δηλώσεις του ότι φέτος δεν πρόκειται να επιτρέψει έκτροπα και ότι οι καταστροφείς θα συλλαμβάνονται και θα παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη. Εχει υποχρέωση ο υπουργός να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην ξαναζήσουμε τα περσινά Δεκεμβριανά.
Ούτε η οικονομία της χώρας αντέχει αυτού του είδους τις καταστροφές ούτε οι έμποροι και οι υπάλληλοί τους. Ειρηνικές διαδηλώσεις και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και στις άλλες πόλεις όπου έχουν προγραμματιστεί.
ΕΘΝΟΣ

Πάνο καλά τα λες, αλλά δεν πας να τα πεις στον Τσίπρα καλύτερα......?

Δεν υπάρχουν σχόλια: