Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Στο φως τα μυστικά της Ελλης !

ΑΠΟ ΤΟΝ : Λ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟ


Η Ελλη Παππά φωτογραφημένη το 2002. «Δεν ήμουν εκ κατασκευής τυφλή, κι αυτό μ΄ έκανε από πολύ νωρίς να διαπιστώνω πράξεις, παραλείψεις, καταστάσεις που δεν συμφωνούσαν με την αντίληψή μου για το κομμουνιστικό κίνημα και για το Κόμμα» αναφέρει στην επιστολή της που συνόδευε τον επτασφράγιστο φάκελο τον οποίο εμπιστεύθηκε στο Μουσείο Μπενάκη.


Δριμύ «κατηγορώ» κατά του σταλινισμού και των μεθόδων του στην άσκηση της κομματικής εξουσίας αποτελεί η «πολιτική διαθήκη» της Ελλης Παππά, η οποία έφυγε προσφάτως από τη ζωή, αφήνοντας στο Μουσείο Μπενάκη την πολύτιμη ιστορική και πολιτική παρακαταθήκη της για πρόσωπα και πράγματα που συνδέθηκαν με μία από τις τραγικότερες στιγμές της μετεμφυλιακής Ελλάδας: την εκτέλεση του συντρόφου της και ηγετικού στελέχους του παράνομου τότε ΚΚΕ Νίκου Μπελογιάννη τα ξημερώματα της Κυριακής 30 Μαρτίου 1952 στο Γουδή.


«Δεν ήμουν εκ κατασκευής τυφλή, κι αυτό μ΄ έκανε από πολύ νωρίς να διαπιστώνω πράξεις, παραλείψεις, καταστάσεις, που δεν συμφωνούσαν με την αντίληψή μου για το κομμουνιστικό κίνημα και για το Κόμμα» αναφέρει στην επιστολή της που συνόδευε τον επτασφράγιστο φάκελο τον οποίο εμπιστεύθηκε πριν από αρκετά χρόνια στον διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη κ. Αγγ. Δεληβορριά. Οπως ανακοινώθηκε χθες, το Μουσείο θα προχωρήσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2010 στην έκδοση του υλικού που συγκροτούν οι δύο «φάκελοι» τους οποίους παρέδωσε η Ελλη Παππά με τη ρητή προϋπόθεση να δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενό τους μετά θάνατον.
Πρόκειται για ένα κείμενο 52 σελίδων υπό τον τίτλο «Υπόθεση Πλουμπίδη», το οποίο παραδόθηκε τον Ιούλιο του 1993 και περιλαμβάνει, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «τη δική της ολοκληρωμένη μαρτυρία για την προσωπικότητα, την κομματική δράση, τις ιδέες, τις συγκρούσεις, τη δίκη και το τέλος του αγωνιστή της ελληνικής κομμουνιστικής Αριστεράς».
Επίσης υπάρχει ένα δεύτερο κείμενο 108 δακτυλογραφημένων σελίδων, το οποίο παραδόθηκε από την ίδια τον Ιανουάριο του 1996, όπου η Ελλη Παππά αναφέρεται εκτενώς «σε πρόσωπα και γεγονότα που σφράγισαν την ίδια, αλλά και τη νεότερη ελληνική πολιτική και κοινωνική ιστορία, αναπτύσσοντας παράλληλα έναν θαρραλέο προβληματισμό για τη δημιουργία των κομματικών μηχανισμών, για τον σταλινισμό και τα πρόσωπά του, για τις επιβιώσεις του και φυσικά για τις συνέπειές του στην ιστορία της ελληνικής Αριστεράς» όπως σημειώνει η ανακοίνωση.
Π ρόκειται για δύο σημαντικά ντοκουμέντα τα οποία αναφέρονται στα πρόσωπα και στις καταστάσεις που συνδέονται με τη σύλληψη και την εκτέλεση του Μπελογιάννη, καθώς και με την ύστατη προσπάθεια εκ μέρους του Νίκου Πλουμπίδη (επικεφαλής την περίοδο εκείνη του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ) να τον σώσει από το εκτελεστικό απόσπασμα με τη γνωστή επιστολή του, με την οποία δήλωνε ότι θα παραδινόταν στις αρχές, πράξη που οδήγησε στην αποκήρυξή του από τον Νίκο Ζαχαριάδη με την κατηγορία του «προδότη».
Το Μουσείο Μπενάκη αποφάσισε να προβεί στην έκδοση των κειμένων αυτών «ώστε να παραδοθεί αυτούσια η μαρτυρία της Ελλης Παππά εκεί που δικαιωματικά ανήκει:στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στην επιστημονική κοινότητα, ώστε να συνεκτιμηθεί και να λειτουργήσει μέσα στο corpus των ομόλογων μαρτυριών και προβληματισμών» όπως τονίζεται στην ανακοίνωσή του. Το ενδιαφέρον των ερευνητών εντοπίζεται επιπλέον στο αν θα δημοσιοποιηθούν και προσωπικά δεδομένα, όπως ονόματα ανθρώπων που συνδέει η Ελλη Παππά με τις υποθέσεις Μπελογιάννη και Πλουμπίδη.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: