Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Ο μισθός των "βολευτών"

από την Λώρη Κέζα
Αλλο πάλι και τούτο. Να παρακαλάει να της μειώσουν τις αποδοχές. Γραπτώς και προφορικώς η κυρία Φωτεινή Πιπιλή ζητεί τη σμίκρυνση της βουλευτικής αποζημίωσης.Δημοσίευσε άρθρο, βγήκε στο ραδιόφωνο χθες για να επαναλάβει το αίτημα.

Ξέρει ότι οι συνάδελφοί της τη στραβοκοιτάνε, ξέρει ότι οι αμειβόμενοι αιρετοί της επικράτειας την καταριούνται. Δημαρχαίοι και νομάρχες θα δουν τον μισθό τους να περικόπτεται αν γίνει δεκτή η πρόταση της βουλευτίνας της Νέας Δημοκρατίας. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι το αίτημα εκπορεύεται από αγνή, αμόλυντη καλοσύνη. Δεν υπάρχουν αυτά στην πολιτική....
 Η κυρία Φωτεινή Πιπιλή χτίζει το λαϊκό προφίλ της αλλά επειδή είναι μανούλα στα ζητήματα δημοσιότητας το κάνει με περίσσιο στυλ. Εν τούτοις θα ήταν λάθος να μπούμε στα χωράφια της υποθετικής ψυχανάλυσης για να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους αποκαλεί εαυτόν και συναδέλφους «βολευτές». Ας σταθούμε λοιπόν στα δεδομένα.
Η προηγούμενη κυβέρνηση μείωσε τη βουλευτική αποζημίωση πέρυσι κατά 5%. Η απόφαση του κ. Κ. Καραμανλή ήταν καινοτόμος καθώς στη Μεταπολίτευση οι βουλευτές έλαβαν 64 αυξήσεις του μισθού αλλά ουδέποτε σκέφτηκε κανείς να τον παγώσει ή να τον μειώσει. Για εφέτος είναι προγραμματισμένη μία ακόμη μείωση, ξανά του επιπέδου 5%. Η απόφαση ελήφθη προτού εκδηλωθεί η παγκόσμια οικονομική κρίση. Η κυρία Πιπιλή λοιπόν ζητεί μεγαλύτερο ψαλίδισμα. Οι «βολευτές» παίρνουν κάπου 6.000 ευρώ τον μήνα. Χώρια οι επιτροπές. Οταν δηλαδή σηκώνουν τα οπίσθιά τους από τα δερμάτινα καθίσματα της μιας αίθουσας για να τα ακουμπήσουν στην καρέκλα άλλης αίθουσας, εισπράττουν μπόνους 300 ευρώ. Αυτό μπορεί να γίνει και δύο και τρεις φορές την εβδομάδα.
Υπάρχει επιχείρημα ότι οι Εξεταστικές Επιτροπές έχουν πολλή δουλειά, είναι μεγάλη ευθύνη, είναι πολλές οι ώρες. Ας ορκιστούν σε ό,τι έχουν ιερό ότι διάβασαν όλους τους φακέλους που έπρεπε.
Πανθομολογουμένως σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις οι «βολευτές» αποδέχονται μια διαδεδομένη τσαπατσουλιά. Σε κάθε περίπτωση τα έξι χιλιάρικα είναι αρκετά για να πάνε και στις επιτροπές.
Η κυρία Φωτεινή Πιπιλή αναγνωρίζει στους συναδέλφους της Περιφέρειας τεράστια έξοδα παράστασης. Πάνε, λέει, στις κηδείες και πληρώνουν στεφάνια.
Πάνε σε γάμους δώρα φέροντες. Πάνε σε καφενεία για να κεράσουν βαρύ γλυκό. Να γίνει ρύθμιση επ΄ αυτού: όποιος «βολευτής» κερνάει καφέδες να διαγράφεται από το κόμμα και να εκπίπτει του αξιώματος. Επιπλέον προτού αναλάβουν καθήκοντα να δηλώνουν υπευθύνως πως δεν θα κλαφτούν ποτέ για τα λεφτά. Είναι ντροπής πράγματα αυτά που μαθαίνουμε:
παραπονέθηκε «βολευτής» στον κ. Φ. Πετσάλνικο, Πρόεδρο της «Βολής», ότι έχει υψηλή δόση για να αποπληρώσει δάνεια που έλαβε για την προεκλογική του εκστρατεία. Θα απαντούσαμε «ας μην πολιτευόταν» αν δεν κατανοούσαμε το πάθος της υποψηφιότητας.
Οποιος μπλέκεται στην πολιτική είναι σαν να αρχίζει ηρωίνη. Εθίζεται σε μια πανάκριβη συνήθεια.
Πρακτικά τώρα. Αν μειωνόταν η βουλευτική αποζημίωση κατά 20% (λέμε τώρα...) θα μαζεύονταν κάπου 5 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Δεν σωζόμαστε με τόσο λίγα.
Η κυρία Πιπιλή προτείνει να μειωθούν οι αποδοχές για τους χίλιους τόσους δημάρχους και τους νομάρχες. Να πούμε ότι μαζεύονται και άλλα 5 εκατ. ευρώ; Μιλάμε για τα κέρματα των δημοσίων δαπανών. Δεν είναι, όμως, αυτό το θέμα. Η βουλευτίνα της Νέας Δημοκρατίας δεν μιλάει για εξοικονόμηση χρημάτων. Επιμένει για άλλον λόγο. Πιστεύει ότι μια τέτοια απόφαση θα αποκαθιστούσε το βαθύ ρήγμα μεταξύ πολιτών και βουλευτών. Δεν φοβάται ότι οι κακοπληρωμένοι βουλευτές θα βρουν χορηγούς διαβίωσης, θα αρχίσουν να τα παίρνουν από ΄δώ και από ΄κεί λόγω ανάγκης. Πιστεύει ακράδαντα ότι μια τέτοια απόφαση θα αναβάθμιζε την πολιτική ζωή του τόπου. Σε μια περίοδο όπου όλοι σφίγγονται οικονομικά είναι κακόγουστο να υπάρχουν προνομιούχοι που αποφασίζουν από μόνοι τους για τη διατήρηση των προνομίων τους. Ας τολμήσει ο κ. Πετσάλνικος, που ανθίσταται στις περικοπές, να βγάλει σε δημόσια διαβούλευση τις αποδοχές των βουλευτών. Θα βαρεθεί να διαγράφει σχόλια που εντάσσονται στην κατηγορία «μπινελίκια».
ΤΟ ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Θου Κυριε........σε ο,τι εχει σχεση με την εν λογω γιαγια.
Αν εχει τσαγανο οπως επαιρεται ας ζητησει την μειωση των Εθνοπατερων.
Την ληψη συνταξης απο εναν μονο Ασφαλιστικο φορεα.
Το τελευταιο να ισχυσει και για τους αυτοδιοικητικους, για τους οποιους η συνταξιοδοτηση λογω της θειτιας των χαρακτηριζεται τιμητικη.
Μεχρι ποτε θα συνεχιζουμε να καταστρεφουμε την Ελληνικην .
Τιμη αποδιδει ο Πολιτης οταν σας ψηφιζει κυριοι.
Που μονιμως την μεταφραζετε σε ασυδοσια και μοναρχικο δικαιωμα.
Σταματω για να αποφυγω λεκτικη εκτρωπη!!!!

Unknown είπε...

παρακαλω λαθος,διορθωνω.
ΘΗΤΕΙΑ