Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

"Δίκτυο οργανωμένου εγκλήματος" κατά της Κούνεβα


Το «σκληρό πρόσωπο» της ελληνικής πραγματικότητας στους εργαζόμενους μετανάστες, αναδείχθηκε σε όλες του τις διαστάσεις, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με αφορμή την περίπτωση της βουλγάρας καθαρίστριας, Κωνσταντίνα Κούνεβα, η οποία το Δεκέμβριο του 2008 δέχθηκε επίθεση με βιτριόλι. Ένα περιστατικό για το οποίο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η αστυνομία έχει ενδείξεις πως δεν πρόκειται για μεμονωμένη υπόθεση, αλλά πίσω της υπάρχει ένα δίκτυο οργανωμένου εγκλήματος".
Σωρεία οι καταγγελίες από εκπροσώπους κοινωνικών φορέων που είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους.
«Υπουργοί και βουλευτές απασχολούν εργαζόμενες μετανάστριες στα σπίτια τους και τις έχουν ανασφάλιστες. Σε λίγες μέρες θα φέρουμε το θέμα στη Βουλή με συγκεκριμένα στοιχεία», κατήγγειλε η αντιπρόεδρος της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, Βασιλική Τσούνη, προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής, Βασίλη Οικονόμου. «Αν υπάρχουν υπουργοί και βουλευτές που λειτουργούν ως να έχουν δούλους θα κατονομαστούν γιατί είναι ανεπίτρεπτο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, τόνισε ότι η περίπτωση της Κούνεβα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, ότι ιδιαίτερα στους τομείς καθαριότητας και φύλαξης επικρατεί εργασιακή ζούγκλα και πως στο ν/σ που προωθεί το υπουργείο Εργασίας δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα στο μείζον θέμα με τις παρανομίες εργολάβων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. «Είναι εκτεταμένη η παρανομία των εργολάβων και πρέπει να σταματήσει η υποκρισία. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Πλήρης ασυδοσία των εργοδοτών επικρατεί παντού», τόνισε. Κατήγγειλε δε ότι ακόμα κι η Ιερά Σύνοδος απέλυσε εργαζόμενη αμέσως μετά την επιστροφή της από άδεια λοχείας.
Και όπως είπε ούτε η παρέμβαση της ΓΣΕΕ ούτε της Επιθεώρησης Εργασίας αλλά ούτε και του Συνηγόρου του Πολίτη έφεραν αποτέλεσμα καθώς η Ιερά Σύνοδος απάντησε ότι εντάσσεται σε ειδικό εργασιακό καθεστώς.
Ο κ. Παναγόπουλος μίλησε ακόμα για «λευκά χαρτιά» στα οποία αναγκάζονται να υπογράψουν οι εργαζόμενοι και μετά οι εργολάβοι γράφουν ό,τι θέλουν, αλλά και για «ιδιότυπη κλωνοποίηση συμβολαίων» από εργολάβους που αναλαμβάνουν δουλειές στο δημόσιο. «Δηλαδή το δημόσιο συνεργάζεται και συναλλάσσεται με απατεώνες», σχολίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν κι οι καταγγελίες της κ. Τσούνη, η οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι έχουν κατατεθεί από τον Ιούλιο του 2009 συγκεκριμένα στοιχεία στον εισαγγελέα για περιστατικά με εργαζόμενους μετανάστες και εργολάβους καθαριότητας στα νοσοκομεία "Ευαγγελισμός" και "Δαφνί" αλλά και στον ΗΣΑΠ.
«Η τρομοκρατία κι η άσκηση βίας είναι καθημερινό φαινόμενο στους εργαζόμενους στη φύλαξη και στην καθαριότητα. Μιλάμε για "γκαγκστερισμούς". Και αν σε Ελληνίδες μπορεί αυτή η συμπεριφορά να είναι 1% στις μετανάστριες είναι 100%", είπε. Ο δημοσιογράφος, Σταύρος Θεοδωράκης, που ασχολήθηκε μέσα από την τηλεοπτική του εκπομπή με την περίπτωση της κ. Κούνεβα,τόνισε την ανάγκη να θεσπιστούν κανόνες και σημείωσε ότι «πρέπει οι μετανάστες εργαζόμενοι να αποκτήσουν φωνή και πρόσβαση στη πολιτεία». «Εντάσσοντάς στους στην κοινωνία, δυσκολεύουμε το έργο αυτών που θέλουν είτε να τους εκμεταλλευτούν, είτε να τους εμποδίσουν να αναπτύξουν συνδικαλιστική δράση. Αυτοί που επιτέθηκαν στην κ. Κούνεβα θεώρησαν ότι ήταν ο αδύναμος κρίκος, γιατί ήταν από την Βουλγαρία», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Τέλος, ο υφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, παραδέχτηκε ότι πράγματι ο μετανάστης δεν έχει δυνατότητα πρόσβασης στο κράτος, ένα κράτος, όπως είπε, που δεν είναι καθόλου φιλικό προς τον πολίτη και λειτουργεί με πελατειακή λογική,ενώ ανέφερε ότι σε πολλές περιπτώσεις συμβαίνει να γίνεται μια καταγγελία και να έχει ενημερωθεί η επιχείρηση πριν τους ελεγκτές. Δεσμεύτηκε δε ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή ν/σ, στο οποίο, ανάμεσα στα άλλα,θα προβλέπεται η μισθοδοσία να γίνεται μέσα από τράπεζες ώστε να υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος.
nooz.gr

5 σχόλια:

dimitris είπε...

ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΩ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ? ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΠΟΛΟΥ. ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ''ΑΝΗΘΙΚΕΣ'' ΛΙΣΤΕΣ? ΑΣ ΜΗ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΕΧΕΙ ΚΑΤΙ ΤΡΥΠΕΣ ΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΟΧΙ ''ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ'' ΑΛΛΑ ΒΑΠΟΡΙ. ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ο ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ''ΠΑΛΙΟΧΑΡΤΟ''ΦΟΡΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΨΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ''ΣΚΛΑΒΟΙ'' ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΑΝΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ '''ΚΟΛΛΥΒΟΓΡΑΜΜΑΤΑ'' ΑΡΑΒΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΠΟΥ ΟΙ ΘΥΡΩΡΟΙ ΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ''ΚΡΥΒΟΥΝ'' ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΕΧΟΥΝ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ''ΣΤΟΧΟΣ'' ΤΟ '''ΜΑΓΑΖΙ'''. ΘΕΛΕΙ ΕΛΕΓΧΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ? ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ, ΜΙΚΤΑ ''ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ'' ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΚΟΜΜΑΤΩΝ,ΟΑΕΔ,ΙΚΑ,-Η ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΑΜΕΙΟ-ΕΦΟΡΙΑΣ. ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ''ΣΤΟΧΟΥ'' ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ! ΘΕΛΟΥΝ? ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ ''ΕΣΤΗΣΕ'' ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΗΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ- ΕΠΙ ΣΗΜΙΤΗ ΠΑΣΟΚ ΗΤΑΝΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ- ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΣ ΡΩΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ. ΕΔΩ ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ''ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ'' ΠΛΕΥΡΕΣ. ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΙΓΩΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ. ΘΕΛΗΣΗΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ σ.ΛΟΒΕΡΔΟ?

Ανώνυμος είπε...

Παραμονή παρασκευής, αποφεύγω τις συγχίσεις γι΄αυτό και το μόνο που θα πω είναι ότι ....και οι υπουργοί και οι υφυπουργοί και οι πάρεδροι, άσε τον ...πρόεδρο της ΓΣΕΕ, κι όλοι γενικώς οι παρατρεχάμενοι έχουν την ευθύνη για όλα αυτά.
Σε μία νύχτα μπορούσαν να κάνουν ντου και να κοπούν μια και καλή οι κώλοι, όλων όσων εκμεταλλεύονται την ανάγκη των ανθρώπων για ένα κομμάτι ψωμί.
Μπες μέσα κύριε και ψάξε.
Ανασφάλιστοι εργαζόμενοι;
Εκβιασμοί του τύπου "δουλεύεις 12 ώρες και πληρώνεσαι για οχτώ";
ΛΟΥΚΕΤΟ. Χωρίς δεύτερες κουβέντες.
Και τα "μα θα μείνουν και χωρίς αυτό το λίγο μεροκάματο τόσοι εργαζόμενοι, ως φοράδα, τα γράφω ...στις οπλές μου.
Με το που θα κλείσουν καμιά εκατοστή τέτοιες επιχειρήσεις-νταχάου, κάθε είδους, την επόμενη θα ανοίξουν άλλες τόσες, από ανθρώπους που θα ήθελαν να έχουν καθαρές και ξεκάθαρες επιχειρηματικές δραστηριότητες αλλά σ΄αυτό το μπουρδέλο το κράτος που τους έριξε η μαύρη μοίρα τους, δεν επενδύουν ούτε ευρώ τσακιστό.

Ευτυχώς που δεν συγχίστηκα... :)

karfoma είπε...

Την καλησπέρα και στους δύο Δημήτρη και συγχυσμένη μου Φοράδα. Αλλά ποιοί, και που να ψάξουν για ανασφάλιστη εργασία, όταν το Δημόσιο πρωτοστατεί στην ανομία!
Άντε, πάλι ξεκάρφωσα και γώ μαζί με σας, και πάμε γι΄άλλα, έχουμε και την 'Ακρόπολη΄ και τα 5,5 δις! Καλή συνέχεια στην σύγχυση.
Άσχετο! Σήμερα γιορτάζει ο εφραίμ ο Σύρος (καμία σχέση με τον άλλο τον Βατοπεδινό) βοήθεια μας!
Ευχαριστώ,για τήν μέσω των σχολίων σας,βοήθεια στο ξεκάρφωμα μου!
(για να μην ξεχνάς ότι είμαι"ευγενής"Δημήτρη)!!!

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Aς βάλουν, να δουν την συνέντευξη που έδωσε η κα Κούνεβα, στον Σ, Θεοδωράκη, στους "ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ"
να μετρηθούν, η αξιοπρέπεια, με τα σάπια μυαλά μη πω καμιά κουβέντα που δεν ταιριάζει στην ηλικία μου!

Σε κάρφωσα στον Δημήτρη!

karfoma είπε...

@Γιαγιά Αντιγόνη
Μπράβο γιαγιάκα! Φταίω εγώ που σούδωσα εμπιστοσύνη!
Καλά μούλεγε η μαμά μου, να μην μιλάω σ΄αγνώστους!