Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

και ξαφνικά στη μέση νύχτα....... τροπολογία!


Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για αύξηση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων λόγω δωρεάς, γονικής παροχής και κληρονομίας, έχει ήδη ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Οσο για το διαδικαστικό μέρος της, μέχρι χθες δεν είχε ξεκαθαρίσει ακριβώς το πότε κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο. Τελικά, τα γεγονότα δείχνουν ότι κατατέθηκε την Παρασκευή το πρωί, ενώ αρχικά είχε φανεί ότι υποβλήθηκε αργά τη νύχτα της Πέμπτης...
 Εκείνο που δεν αμφισβητείται πάντως είναι πως προσκολλήθηκε σε εντελώς άσχετο νομοσχέδιο, που αναφέρεται στην προστασία των δασών. Και όλα αυτά, παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ότι δεν θα ακολουθήσει την πρακτική των ξαφνικών και «νυκτερινών» τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια.
Μήπως να περιμένουμε και νέα συγγνώμη από μέρους του, όπως έγινε με τα τέλη κυκλοφορίας;
Δυστυχώς, πρόκειται για δεύτερη φορά, μέσα σε ελάχιστο διάστημα, που η κυβερνητική πρακτική διίσταται εντελώς μεταξύ λόγων και πράξεων. Η πρώτη φορά ήταν με την απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων, που μας διαβεβαίωσαν ότι ίσως αλλάξουν λίγο οι προϋποθέσεις, αλλά η απόσυρση θα προχωρήσει.
Επειτα από λίγες ημέρες, καταργήθηκε εντελώς. Επίσης, επιβλήθηκαν και τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, που και για αυτά είχαμε ενημερωθεί ότι θα αλλάξουν. Αποτέλεσμα ήταν να αναγκασθεί ο Γιώργος Παπανδρέου να ζητήσει συγγνώμη. Θα ήταν μάλλον γκροτέσκο να υπάρξει και δεύτερο mea culpa, σε λίγες ημέρες.
Ισως όμως θα έπρεπε. Και τούτο διότι η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει μεν πως η φορολογία για τις κληρονομιές και τις γονικές παροχές θα άλλαζε, είχε όμως επίσης τονίσει πως αυτό θα γινόταν με το φορολογικό νόμο του Μαρτίου.
Με τον τρόπο αυτόν, δινόταν η ευκαιρία στους ενδιαφερομένους να ρυθμίσουν ανάλογα τις υποθέσεις τους. Η δικαιολογία που μας προτάθηκε χθες, για «αποσυμφόρηση των συμβολαιογραφικών γραφείων», παραγράφει εντελώς την πραγματικότητα, που δεν είναι άλλη από την είσπραξη αυξημένων φόρων από τις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Αλλωστε, έρχεται και νέα αύξηση της φορολογίας, με τη γενναία προς τα πάνω αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Ας ελπίσουμε ότι οι δυσάρεστες εκπλήξεις από την κυβέρνηση αυτή θα τελειώσουν εδώ.

Ναυτεμπορική-απόψεις

3 σχόλια:

dimitris είπε...

ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΗ ΞΕΧΝΑΣ ΤΟ ΕΤΑΚ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΑΜΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ-ΕΦΕΤΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ?ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ''ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ''-ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΟΤΑΝ ''ΒΓΗΚΕ''ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ?ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΟΥΜΕ ΤΙ ΕΙΠΑΜΕ ΓΙ'ΑΥΤΟ ΤΗΝ ΚΑΝΑΜΕ ΧΩΡΙΣ ΚΑΛΥΨΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ!!!!ΑΝ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΑΝ''ΠΟΝΤΟΥΣ''ΟΛΑ ΘΑ ΗΤΑΝΕ ΑΝΟΙΚΤΑ.ΜΑΥΡΑ ΦΙΔΙΑ ΜΑΣ ΖΩΝΟΥΝ!ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ,ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ,ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΟΤΑ,ΣΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ?

dimitris είπε...

Karfoma ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΗ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ?ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕΣ?ΚΛΛΗ ΣΟΥ ΗΜΕΡΑ.

karfoma είπε...

Στις επάλξεις Δημήτρη, μην φοβάσαι παρακολουθώ τα γραφόμενα σου και αλλού!
Καλή σου μέρα!