Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Εξέγερση, τρόπον τινά

ΛΩΡΗ ΚΕΖΑ
Καλά κάνουν και κλείνουν τους δρόμους οι αγρότες, διαφορετικά κανείς δεν θα γυρνούσε να τους κοιτάξει (πλην της κυρίας Κατερίνας Μπατζελή, που έχει αφιερώσει τη ζωή της στα λιπάσματα και στο θέρος). Αν δεν βγάλουν τα τρακτέρ στην εθνική οδό δεν έχουν καμία πιθανότητα να ασχοληθεί κανείς μαζί τους. Ορισμένοι βλέπουν τους αγροτοσυνδικάλες στις τηλεοράσεις και εξανίστανται. Δεν είναι δημοκρατία αυτή, να μην μπορείς να μετακινηθείς μέσα στην ίδια σου τη χώρα. Επιπλέον, λένε, γινόμαστε ρεζίλι διεθνώς.

Και το χειρότερο; Κινδυνεύει η οικονομία. Με αυτά τα μυαλά το απρόσκοπτο σούρτα φέρτα από νομό σε νομό γίνεται πιο σημαντικό από την επιβίωση του 7% του πληθυσμού. Η εικόνα της Ελλάδας στις ξένες αγορές ενδιαφέρει περισσότερο από τη ζωή των συνανθρώπων μας. Η αφηρημένη έννοια της «οικονομίας» γίνεται άγχος του καθενός. Ξεχνάμε το βασικό: όταν ανθεί η οικονομία, τη χαίρονται εκατό οικογένειες.
Ως κοινωνία έχουμε περιέλθει σε παράξενη αναισθησία, ολωσδιόλου αποδεκτή.
Γίνεται πορεία απολυμένων και το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι ότι σταματά η κυκλοφορία. Κλείνουν τα σχολεία και η ανησυχία των γονέων είναι πού θα αφήσουν τα παιδιά όχι ότι ο δάσκαλος δεν τα φέρνει βόλτα με τον ξερό μισθό. Μήπως χρειάζεται και ολίγη αλληλοϋποστήριξη μεταξύ επαγγελματικών ομάδων; Θα ήταν αποτελεσματικό ένα κοινό μέτωπο των καταφρονεμένων, που αποτελούν και την πλειονότητα. Ακούγεται πολύ κουκουεδίστικο αλλά αυτή είναι η αλήθεια: αγρότες, εργάτες, υπάλληλοι βράζουμε στο ίδιο καζάνι. Τα δύο κυβερνητικά κόμματα εντέχνως επιμερίζουν την οικονομική κρίση σε όλους. Ρίχνουν τώρα το βάρος στους αγρότες, οι οποίοι θεωρητικά κατακρημνίζουν την οικονομία. Στην πραγματικότητα από τον αποκλεισμό των δρόμων βγαίνουν χαμένοι οι λίγοι. Επί παραδείγματι: οι ιδιοκτήτες σουπερμάρκετ δεν θα παραλάβουν τα νωπά προϊόντα. Να μην ξεχνάμε ότι οι μεγαλομπακάληδες αύξησαν τις τιμές τους κατά 300% σε δέκα χρόνια και πληρώνουν τρεις και εξήντα τους υπαλλήλους. Γιατί συμμεριζόμαστε τη δική τους χασούρα αλλά γινόμαστε ανάλγητοι με τους αδυνάτους;
Υπάρχει το επιχείρημα ότι οι αγρότες το παρακάνουν. Κλείνουν τους δρόμους εθιμοτυπικά χωρίς να υπολογίζουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης στην κατάντια τους. Η δική τους ευθύνη μάς ενδιαφέρει λιγότερο από την ευθύνη των κυβερνήσεων. Δεν εφαρμόστηκε ποτέ ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο παρά το γεγονός ότι τέτοια υπάρχουν. Η αγροτική πολιτική ήθελε πάντα να βγάλει τη χρονιά, με όποιο κόστος. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για την επόμενη ημέρα, με αποτελέσματα συχνά τραγελαφικά. Ξέρετε τι προέκυψε στις χωματερές του παρελθόντος, εκεί όπου θαβόταν το πλεόνασμα της παραγωγής;
Γίνονται γεωτρήσεις και αντί για νερό αναβλύζει πορτοκαλάδα. Δεν είναι ανέκδοτο, είναι το απτό αποτέλεσμα μιας αγροτικής πολιτικής χωρίς πρόβλεψη για το μέλλον. Είναι απόδειξη συνολικής ανικανότητας ότι εδώ και 30 χρόνια καταγράφονται τα ίδια προβλήματα, χωρίς να επιλύονται.
Οι αγρότες ζητούν μια μάλλον λογική εξασφάλιση του εισοδήματος- αλλιώς θα τα παρατήσουν και θα γίνουν υπάλληλοι στις μεγαλουπόλεις. Δεν μας συμφέρει να ερημώσει η ύπαιθρος. Υπάρχει όμως μια παράμετρος στις κινητοποιήσεις που δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε. Η κυβέρνηση είναι συνεπής σε όσα έταζε. Ο κ. Γ.
Παπανδρέου σε ομιλία του στις Σέρρες, στη διάρκεια των περυσινών μπλόκων, συνόψισε τις θέσεις του για τα αγροτικά. Στάθηκε σε 10 ζητήματα τα οποία προχώρησε όπως είχε δεσμευτεί. Το 1 δισ. ευρώ από τις εγγυήσεις στις τράπεζες δόθηκε για εγγύηση των αγροτικών δανείων 2009-2010. Τα παλαιότερα δάνεια «πάγωσαν» και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ρυθμίστηκαν (μέσω νομοσχεδίου Κατσέλη). Το επίδομα θέρμανσης μετατράπηκε σε επίδομα αλληλεγγύης. Αν τα πιάσουμε ένα ένα, υπήρξε μέριμνα για όλα, πλην της επιδότησης για τις μεταφορές ζωοτροφών, που σκαλώνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το ΠαΣοΚ δεν υποσχέθηκε ποτέ ότι θα μοιράσει ζεστό χρήμα ούτε έδειξε ενθουσιασμό με τα χουβαρνταλίκια του κ. Σ. Χατζηγάκη.
Θα αναγνωρίσουμε μια υπερβολή στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Ετσι όμως γίνονται αποτελεσματικές οι διεκδικήσεις: με ικανή δόση τρέλας.

ΤΟ ΒΗΜΑ

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Δυστυχως καταφεραν εδω και 20 χρονια να εμπαιδωσουν τον 'Κοινωνικο Αυτοματισμο' με την υποστηριξη των τηλεβωων των καναλιων!!!!
Στην Ελλαδα δυστυχως οτι δεν θυγει το δικο μας δικαιο ειναι αδικο.
Η αληθεια ειναι πως μεταλλαχθηκαμε!!!
Υπαρχει ομως και μια δευτερη αληθεια.Το διαιρει και βασιλευε αναμεσα στις ταξεις των εργαζομενων[ αναμεσα στους Δ.Υπ -στους Γεωργους της Θεσ'λιας και της Καστοριας, αναμεσα στους Καθηγητες και τα φροντιστηρια,, αναμεσα στον εργατη της γης και τον εργατη της οικοδομης] ολα αυτα θα πρεπει να τα δουμε και με κριτικο βλεμα.
Δεν μπορουμε να λεμε σε ολα ΝΑΙ μητε σε ολα ΟΧΙ.

karfoma είπε...

Ναι taspa, μου, και η αριστερά να έχει το θάρρος να συμφωνεί –όταν η κοινή λογική το επιβάλλει- και να ασκεί κριτική με ολοκληρωμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις. Και να απέχει, από κάθε λαϊκισμό, για δημιουργία εντυπώσεων και όχι μόνο!

dimitris είπε...

ΕΧΕΤΕ ΓΙΝΕΙ ΣΑΝ ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ ΤΩΝ ΓΕΡΩΝ ΣΤΟ ΜΑΠΕΤ ΣΟΟΥ ΚΟΒΕΙ Η ΜΙΑ ΡΑΒΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ. Ε ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΕΙΠΑΤΕ[ΓΡΑΨΑΤΕ] ΕΣΕΙΣ. ΣΚΕΨΟΥ ΝΑ ΓΕΡΑΣΕΤΕ ΝΑ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΚΟΜΑ[ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ] ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΝ ΖΟΥΜΕ ΘΑ ''ΚΟΙΤΑΜΕ''ΤΑ ΓΡΑΦΤΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΟΥΝΑΜΕ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΜΑΣ[ΘΥΜΑΣΤΕ ΚΑΤΙ ΤΙΓΡΕΙΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΒΑΖΑΝΕ ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΤΖΑΜΙ ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ?]ΚΑΙ ΘΑ ΠΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΤΙΛΙΟ ΜΑΣ.