Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Η Εκκλησία απειλεί ότι θα πουλήσει τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας

Του Νεκτάριου Νώτη

Θέμα συμμετοχής εκπροσώπων της στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Tράπεζας θέτει η Eκκλησία της Ελλάδος. Αυτό ζητά με υπόμνημα της προς τον ΥΠΟΙΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, μια ημέρα πριν από τη ΓΣ της τράπεζας. Ο διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησία της Ελλάδος, κ. Αντώνης Ζαμπέλης, δήλωσε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος που κατέχει τουλάχιστον το 1,5% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, απαιτεί και παρακαλεί όλους τους μετόχους που έχουν έννομο συμφέρον να απαιτήσουν στην αυριανή Γ.Σ:
- Πρώτον ότι το νέο διοικητικό συμβούλιο θα δεσμευθεί ρητά και κατηγορηματικά ότι θα διανείμει τουλάχιστον το προβλεπόμενο από το νόμο μέρισμα 35%.
- Δεύτερον ότι η τράπεζα θα αποχωρίσει από το πακέτο στήριξης των 28 δισ. ευρώ, διότι όπως είπε δεν το έχει ανάγκη.
- Τρίτον ότι θα εκλεγούν τρία ακόμα μέλη στο νέο διοικητικό συμβούλιο ώστε αυτό να είναι 15μελές όπως και τα προηγούμενα χρόνια και τα μέλη αυτά να προέρχονται απευθείας και να αντιπροσωπεύουν ικανό αριθμό μετόχων.
- Τέταρτον ότι θα στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες με την αναγκαία ρευστότητα.
Ο κ. Ζαμπέλης επεσήμανε ότι “ο νόμος που ψηφίστηκε νύχτα” -όπως είπε χαρακτηριστικά- τον περασμένο Μάρτιο, και προβλέπει τη μη διανομή μερίσματος είναι αντισυνταγματικός και στερεί από την Εκκλησία της Ελλάδος τουλάχιστον 12 εκατ. ευρώ.
Για το σκοπό αυτό, ζητά από το διοικητικό συμβούλιο να προσφύγει δικαστικά ώστε να μην επεκταθεί η ισχύς του νόμου που λήγει το φετινό Μάρτιο και ο οποίος , όπως ανέφερε, καταδικάζει τους μετόχους. Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει ήδη ζητήσει τη διανομή προμερίσματος 2 ευρώ ανά μετοχή.
Στο ερώτημα, πως θα κινηθεί η Εκκλησία της Ελλάδος εάν τα αιτήματα της δεν γίνουν δεκτά , ο κ. Ζαμπέλης είπε ότι η Εθνική Τράπεζα είναι ανώνυμος εταιρεία και διοικείται από τους ψήφους των μετόχων της.
Ερωτηθείς για το εάν η Εκκλησία της Ελλάδος θα προχωρήσει ακόμα και στην πώληση της συμμετοχής της στην Εθνική Τράπεζα, ο κ. Ζαμπέλης, είπε:” Δεν εξετάζουμε αυτή τη στιγμή, το ενδεχόμενο πώλησης των μετοχών μας”.
“Τι σημαίνει το “Αυτή τη στιγμή””;
“Τα πάντα ρεί” απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαμπέλης.

capital.gr

2 σχόλια:

Unknown είπε...

οταν εχεις τα γενια εχεις και τα χτενια!!!!!

karfoma είπε...

Γιαυτούς βγήκε η παροιμία!