Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Το μήνυμα της μαζικής συμμετοχής της βάσης του ΠΑΣΟΚ στο Πολυτεχνείο!

Από τον ΣΤΕΦΑΝΟ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ

Οι εξ... αριστερών "πολιτικοί επικριτές" του ΠΑΣΟΚ συνηθίζουν να λένε, ότι το ΠΑΣΟΚ σαν γίνεται κυβέρνηση "χάνεται" από τους δρόμους. Στην προχθεσινή όμως πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, η μαζική και δυναμική συμμετοχή της οργανωμένης βάσης του Κινήματος και ειδικά της Νεολαίας, έχει και μια δεύτερη ανάγνωση - μήνυμα, πέρα από το αυτό καθαυτό μήνυμα της 17ης Νοέμβρη 1973: ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, στους δρόμους της Αθήνας, έτοιμο να αγωνιστεί για την πολιτική νίκη της δημοκρατικής Αριστεράς ως μόνη αποδεκτή συνέπεια της εκλογικής νίκης της 4ης Οκτωβρίου.

Η ολοφάνερη κινηματική διάθεση εκείνων των μελών του ΠΑΣΟΚ που επιλέγουν....
 να αυτοπροσδιορίζονται ως Αριστεροί, δηλώθηκε στην πορεία του Πολυτεχνείου και είναι αναμφίβολα σημείο των καιρών που λέει προς όλους: είμαστε εδώ, έτοιμοι και αποφασισμένοι, να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην ολιγαρχία και την πλουτολατρεία, στους δρόμους και στους κοινωνικούς αγώνες ενταγμένοι, επικεφαλής του δημοκρατικού λαού, μπροστάρηδες στην απαίτηση και ανάγκη για Κοινωνική Δικαιοσύνη και Πολιτική Αρετή!
Τα χιλιάδες μέλη του ΠΑΣΟΚ και της Νεολαίας του, μπορεί "οργανωτικά" να χρεώνονται αυθαίρετα (άλλοι από εδώ και άλλοι από εκεί) από κάποιους "παράγοντες", σε "ομάδες" και "εκλογικούς μηχανισμούς", όμως η πραγματικότητα που θα εκπλήξει είναι, ότι εδώ και πολύ καιρό τόσο οι "παράγοντες" όσο και οι "μηχανισμοί" τους καταρρέουν!
Γι' αυτό και η συμμετοχή ήταν στην πορεία προχθές καθολική, πέρα από "προσωπικές" συμμαχίες ή συμπάθειες και ξεκάθαρα πολιτική στη διάθεση όλων να αγωνιστούν για μια αυτονόητη Ελλάδα. Αυτό ίσως και να σημαίνει την επιστροφή της πολιτικής, αυτό ίσως να σημαίνει ότι η μεγάλη δημοκρατική Αριστερά "απελευθερώνεται" πλέον από τα νοσηρά φαινόμενα του παρελθόντος και μάλιστα από τα κάτω!
Η επιτυχία της μεγάλης συμμετοχής δεν είναι εύσημο να το καρπωθεί "οργανωτικά" ο ένας ή ο άλλος, αν και σίγουρα υπάρχουν κάποια πολιτικά "εύγε" να ειπωθούν σε όσους φρόντισαν την κινητοποίηση. Αλλά αυτό είναι το αυτονόητο, που μάθαμε εδώ και καιρό να το θεωρούμε ως κάτι σπουδαίο!
Η επιτυχία της συμμετοχής οφείλεται στην πολιτική συνειδητοποίηση χιλιάδων ανθρώπων που αρνούνται πλέον να είναι "κουκιά", αρνούνται να είναι "αναλώσιμοι", αρνούνται οι αγώνες τους να καταλήγουν διαπραγματευτικά χαρτιά στα χέρια κάποιων "αυλοκολάκων" περιφερειακών "αυλών".
Η ιδεολογία του Παπανδρεϊσμού που προβάλλει ως μία Αριστερά της εποχής μας και αρχίζει να διαμορφώνεται ως τάση όχι προσωπολατρική (παπανδρεϊκός) αλλά ιδεολογικοπολιτική (παπανδρεϊστής) είναι αποφασισμένη να σαρώσει όλον εκείνο τον απολίτικο φεουδαρχικό παλαιοκομματισμό, μέσα από κινηματικές δυνάμεις ικανές να συντρίψουν τις νοοτροπίες της εσωστρέφειας και της στείρας αντιπαράθεσης.
Το νέο ΠΑΣΟΚ, δεν είναι "νεοπασόκ", αλλά έρχεται από πολύ παλιά και μέσα από την ιστορία του σοσιαλιστικού κινήματος. Διαπνέεται από εκείνη την αέναη φρεσκάδα κάθε κοινωνικής επανάστασης που θέλει μόνο να ωφελήσει! Το νέο ΠΑΣΟΚ δεν είναι άλλο από το πνεύμα της ίδιας της 3ης Σεπτέμβρη, που ως πυξίδα πάντα θα μας καθοδηγεί κόντρα σε εκείνους που έχασαν τον προσανατολισμό τους και ολίσθησαν, καθοδηγούμενοι από τη μετριότητα, στην απαξίωση της πολιτικής.
Το νέο ΠΑΣΟΚ, ενωμένο δυνατό και Αριστερό, έκανε την πρώτη του εμφάνιση προχθές στην πορεία του Πολυτεχνείου! Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι θα προσπαθήσουν από κεκτημένη ανασφάλεια να το τεμαχίσουν, κάποιοι άλλοι να το χρεωθούν, κάποιοι ακόμα και να το διαλύσουν! Σύντομα η ιστορία θα δείξει εάν θα είναι οι παλαιοκομματικές νοοτροπίες των "κουκιών" και των μαγειρεμάτων που θα επικρατήσουν ή εάν ο αριστερός Παπανδρεϊσμός, εννοούμενος ως επιστροφή στην πολιτική, θα καταφέρει να απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις του λαού και της πατρίδας στην πορεία για μια ειλικρινή, χωρίς γκρουπουσκουλικές ακρότητες, σοσιαλιστική κοινωνία!

stoxasmos-politikh

Δεν υπάρχουν σχόλια: