Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Μακάριοι όσοι χρωστούν

Από άρθρο της Ελευθεροτυπίας


ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ συμβαίνει και είναι άδεια τα δημόσια ταμεία; Επιτρέπεται από το κράτος οι ωραίοι να έχουν χρέη ή είναι τελείως διαλυμένοι και παντελώς άχρηστοι οι εισπρακτικοί μηχανισμοί του Δημοσίου;

Σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη είναι πολιτική γι' αυτήν την αχαρακτήριστη κατάσταση των άδειων ταμείων, ενώ τα ανείσπρακτα προς το Δημόσιο χρέη θα φτάσουν τα 34 δισ. ευρώ στο τέλος του σωτηρίου έτους 2009, που γι' αυτό και μόνο θα μείνει στην Ιστορία....

ΠΩΣ ΕΠΕΤΕΥΧΘΗ, όμως, αυτή η ιστορική επίδοση; Από 6,5 δισ. ευρώ, που ήταν το 2005 τα ληξιπρόθεσμα χρέη, εκτινάχθηκαν στα 17,6 δισ. το 2007, στα 20 δισ. τον Μάρτιο, στα 28 δισ. λίγο πριν από τις εκλογές. Επίσης, τα ανείσπρακτα (ληξιπρόθεσμα και βεβαιωμένα μη ληξιπρόθεσμα) από 31 δισ. ευρώ στο τέλος του 2008 εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 34 δισ. ευρώ στο τέλος του 2009.
ΕΠΕΙΔΗ οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν ήταν σε θέση να βρουν τις αιτίες των αλμάτων, αλλά και τη θεραπεία του κακού, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή ανέθεσε σε ξένο ειδικευμένο οίκο φοροκυνηγών (Price Waterhouse & Coopers) να μελετήσει το πρόβλημα και να προτείνει τρόπους αντιμετώπισής του.
Ο ΞΕΝΟΣ οίκος διαπίστωσε τα αυτονόητα, δηλαδή σοβαρές λειτουργικές δυσχέρειες, έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού και απροθυμία του υπάρχοντος, αδυναμία στον έλεγχο, τη βεβαίωση και την είσπραξη των οφειλών.
ΕΙΣΗΓΗΘΗΚΕ ως θεραπεία ο ξένος οίκος τα αυτονόητα, που θα είχε εισηγηθεί κοινός νους, δηλαδή την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και τη στελέχωσή τους με εκπαιδευμένο προσωπικό, αλλά και με διάθεση να ασχοληθεί με το αντικείμενο. Το τελευταίο είναι λίγο δύσκολο στην εποχή της ραθυμίας του κρατικού μηχανισμού.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ του 2010, κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, θα αρχίσει το σαφάρι για την είσπραξη των χρεών. Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «αν δεν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός είσπραξης από την αρχή του νέου έτους, τότε έχει χαθεί το παιχνίδι».
ΤΟ ΚΥΡΙΩΣ παιχνίδι είναι να μπει χρήμα στα δημόσια ταμεία και να περιοριστεί στο 9,1% το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Δεν θα χαθεί το παιχνίδι αν από τα ληξιπρόθεσμα χρέη και την πάταξη της φοροδιαφυγής εισπράξει το Δημόσιο 1,2 δισ. ευρώ το 2010.
ΑΥΤΟ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, είναι το... αισιόδοξο σενάριο, διότι από τα 34 δισ. ανείσπρακτα χρέη θεωρούνται εισπράξιμα 7 με 8 δισ. ευρώ. Για τα υπόλοιπα, έχει ο Θεός. Μακάριοι όσοι χρωστούν και δεν πληρώνουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: