Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Αποσιωπώμενες σπατάλες

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

Δεν είχα την ελάχιστη αμφιβολία ότι η σειρά άρθρων που ξεκίνησα την περασμένη Κυριακή με υποδείξεις για το πώς θα κοπούν οι σπατάλες θα προκαλούσε οξείες διαφωνίες. Είναι ανθρώπινο, όταν αποκαλύπτεις καταστάσεις που συνεπάγονται σπάταλη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, να υπάρξουν αντιδράσεις από θιγόμενους. Οι επιστολές, μέσω Διαδικτύου κυρίως, ήταν οι περισσότερες αποδοκιμαστικές των όσων υποστήριζα. Αλλά και θερμά υποστηρικτικές από εκπαιδευτικούς επίσης. Καθώς τα κείμενα που μου εστάλησαν δεν χωρούν στη στήλη μου, τα παρέδωσα στη διεύθυνση της εφημερίδας. Εν καιρώ θα προσπαθήσω να απαντήσω αναλυτικότερα, επιφυλασσόμενος να διερευνήσω περισσότερο το θέμα των υπερωριών.

Σήμερα θα περιορισθώ στο εύλογο ερώτημα: Γιατί ξεκίνησα από τους εκπαιδευτικούς; Η εξήγηση είναι απλή....
 Προσπάθησα να αποτρέψω αμέσως την αύξηση των δαπανών τού υπό πτώχευση κρατικού προϋπολογισμού υποδεικνύοντας πώς θα περιορισθούν στο ελάχιστο οι προσλήψεις νέων δασκάλων και καθηγητών (όπως και νοσηλευτών) καθώς ήδη είχε ανακοινωθεί η σχετική κυβερνητική απόφαση (είχα ήδη συστήσει και επαναφορά στα σχολεία των χιλιάδων αποσπασμένων εκπαιδευτικών, αλλά επ΄ αυτού ουδέν σχόλιο έλαβα). Υποσυνείδητα όμως με ωθούσε σε πρόταξη και η ιδιαίτερη σημασία που αποδίδω στην παιδεία. Διότι αν συνεχίσει να πάσχει ο τομέας της δημόσιας εκπαίδευσης, στην οποία ανήκει η ύψιστη αποστολή να διαμορφώνει χαρακτήρες, να εμπεδώνει ήθος, να διδάσκει αξίες, μαζί με τις χρησιμότερες βασικές γνώσεις, τότε δεν πρόκειται ποτέ η κοινωνία μας να ανασυρθεί από το τέλμα του βολέματος των κολλητών, τη διαφθορά των διαπλεκομένων, την κυριαρχούσα αναξιοκρατία, το ψιμυθιωμένο ψεύδος, την υπεράσπιση ψευδοκοινωνικών κατακτήσεων με εκβιαστικούς «αγώνες» από θέσεως ισχύος λόγω μονιμότητας και προπαντός από την ντροπή της μη αξιολόγησης, ειδικά και κατ΄ εξαίρεσιν μόνο των εκπαιδευτικών. Το ότι η δημόσια εκπαίδευση νοσεί βαρύτατα αποδεικνύεται και από την ανάδειξη των φροντιστηρίων σε πρωταρχική ανάγκη, την οποία διευκολύνει το εσκεμμένα διαβλητό σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση. Γι΄ αυτό προέχει η ανάγκη να εξεγερθούν οι έντιμοι, ευσυνείδητοι και μορφωμένοι παιδαγωγοί (που ευτυχώς υπάρχουν και προσφέρουν έργο με αυταπάρνηση αλλά και φόβο καθώς τρομοκρατούνται ως επικίνδυνοι). Αν συσπειρωθούν και αντιδράσουν, θα κλονίσουν το status quo, υπέρ του οποίου τα κόμματα και η ταξικά οργανωμένη συντεχνία των συνδικαλιστών ανεξαρτήτως χρώματος κινητοποιούν παιδιά, εφήβους, αλλά και γονείς σε αγώνες για να μην αλλάξει τίποτε.
Επιμελώς απέφυγα την περασμένη Κυριακή και τον οποιονδήποτε υπαινιγμό για τον τεράστιο αριθμό εκπαιδευτικών του Δημοσίου που παραδίδουν, παρανόμως φυσικά, ιδιαίτερα μαθήματα σε φροντιστήρια ή κατ΄ οίκον και που όχι σπάνια τα συνδυάζουν με την ευνοϊκή βαθμολόγηση των μαθητών τους. Γι΄ αυτό το άγος, όπου η υποκρισία, η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή σέρνουν από κοινού τον χορό, η συνωμοσία σιωπής των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ είναι μία από τις αιτίες των υψηλών επιπέδων διαφθοράς στην οποία διαπρέπει η χώρα μας παγκοσμίως.
Δύο ακόμη επισημάνσεις στο παρένθετο αυτό σημείωμα: Συμμερίζομαι την αγανάκτηση έως απελπισία των αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών, που ως παρίες εκτός του νυμφώνος της μονιμότητας παραμένουν συνήθως απλήρωτοι και χωρίς ελπίδα για το αύριο, κακώς όμως επιμένοντες στον ανύπαρκτο τίτλο του αδιόριστου καθηγητή.
Τέλος, επειδή δεν έχει γίνει αντιληπτό από κάποιους αναγνώστες μου, η στήλη αυτή εδώ και 15 χρόνια κύριο στόχο έχει την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, του ψεύδους, της αποσιώπησης της αλήθειας, δηλαδή για τη βαριά ευθύνη και όσων δημοσιογράφων παίζουν τέτοιο ρόλο έναντι παχυλής αντιμισθίας ή ως κομματικά φερέφωνα. Και πολύ περισσότερο όταν συμμετέχουν στην κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος με τις αστρονομικές αμοιβές που αποσπούν από την κρατική ΕΡΤ, την οποία όλοι οι πολίτες υποχρεωτικά επιδοτούμε. Αλλες αποσιωπώμενες σπατάλες προσεχώς.

από το ΒΗΜΑ

6 σχόλια:

dimitris είπε...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ ΕΥΡΩ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ ''ΚΑΚΙΑΣΜΕΝΟΣ''ΓΕΡΟΝΤΑΣ. ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ''ΚΟΒΕΙ''ΕΝΑΝ ΜΙΣΘΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΣΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ? ΒΗΜΑ ΤΟ ''ΛΙΚΝΟ''ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΨΥΧΑΡΗ ''ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ''Ο ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ! ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ''ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΙΚΑ''ΒΑΖΕΙΣ ΤΕΤΟΙΑ ''ΚΟΛΠΑ''. ΑΚΟΥ .....ΑΚΗΣ! ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΚΑΙ ΟΜΩΣ Η taspa ''ΤΣΙΜΠΗΣΕ''!

karfoma είπε...

Δημήτρη και με κάποιους ΄κακιασμένους’ γέροντες, σε κάποια πράγματα μπορεί να συμφωνούμε, κατά το "Άκουσον μεν, πάταξον δε".
Αλλά θέλω σχόλιο επί των γραφομένων και όχι για τον γράφοντα!

dimitris είπε...

ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΟΤΑΝ ΕΓΡΑΦΕ ''ΣΑΝ ΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΝΕΟΣ''ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ''ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟΣ''ΑΠΟΔΕΙΞΗ Η ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΣΕ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΟΠΟΤΕ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ ΤΟΝ ΣΩΜΕΡΙΤΗ ΤΟΝ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΩΡΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΖΩ ΑΠΛΩΣ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΑΩ . ΞΕΡΩ ''ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ''ΑΣΧΗΜΟ ΑΛΛΑ ΑΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΟΝ ΡΟΛΛΟ ΠΟΥ ''ΒΑΡΑΕΙ''Ε Ε Ε Ε ΑΥΤΟΙ ΠΡΟΛΕΙΕΝΟΥΝ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ''ΣΥΜΦΟΡΕΣ''ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΕΛΛΑΤΗΡΙΟ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΙΕΖΕΤΑΙ ''ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ''ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ''ΦΡΕΝΑΡΟΥΝ''ΤΟΝ ΑΤΜΟ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ''ΤΙΝΑΞΕΙ'' ΤΟ ΚΑΠΑΚΙ.ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΤΟ ΠΕΤΑΛΟ.ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ Ο ΘΥΜΟΣΟΦΟΣ ΛΑΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ''ΑΠΛΗ''ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ-ΝΟΙΩΘΩ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ-ΤΟΥΣ ''ΣΤΕΛΝΩ''ΣΤΟ ΠΥΡ ΤΩ ΕΞΩΤΕΡΩ!

karfoma είπε...

Δημήτρη δεν θα διαφωνήσω μαζί σου για τον γράφοντα, και γι΄αυτά που ίσως υποκρύπτουν τα γραφόμενα του, αλλά πιστεύω στην αλήθεια των γραφομένων διότι τα γνωρίζω από πρώτο χέρι , μολονότι δεν είμαι εκπαιδευτικός!
Γι΄αυτό και η ανάρτηση και η προσθήκη!
Πιστεύω ότι αν το άρθρο, ήταν εξ ολοκλήρου δικό μου δεν θα ήταν τόσο αιχμηρά τα σχόλια σου η κάνω λάθος;

dimitris είπε...

ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΩΣΤΟΣ! ΑΝ ''ΕΧΟΥΜΕ''ΜΙΑ ''ΔΙΑΦΟΡΑ'' ΟΙ ΔΥΟ ΜΑ ΑΠΟ ΕΔΩ ΜΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΠΟΥ ΘΑ ''ΒΡΕΘΟΥΜΕ'' ΟΙ''KILLERS''ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ ''ΠΑΠΑ''ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΜΠΑΙΝΩ ΣΤΟ KARFOMA KAI ΓΙΑ ΤΙΣ ''ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΟΥ''ΕΥΓΕΝΙΚΟ KARFOMA!

karfoma είπε...

Φίλε Δημήτρη διακρίνω ότι με τα γραφόμενα συμφωνείς και οι ενδοιασμοί σου είναι ως προς το γράφοντα! Αλλά η ουσία είναι στο νερό και όχι στην κανάτα!
Σε ότι αφορά το karfoma και την ευγένεια του, πιστεύω στην ευγενή άμιλλα ανταλλαγής απόψεων, και ειδικά με σένα δεν θα μπορούσα να είμαι αγενής διότι διέκρινα από την πρώτη μας επαφή και πολύ περισσότερο όταν διάβασα το ιστολόγιο σου, έναν ανήσυχο ευαίσθητο αγωνιστή, με κοινά οράματα, έναν άνθρωπο του λαού όπως λες και εσύ. Ίσως η περπατησιά μας να είναι διαφορετική, μα είμαστε στον ίδιο δρόμο.
ΥΓ μην με αποκαλείς ευγενικό, το karfoma είναι πάντα karfoma!